
Aile Hikâyesinde Kanser Genetiği Nedir?
Kanser Genetiği Nedir?
Kanser genetiği; o organa özel bazı genlerde görülen değişikliklerin nesilden nesille geçmesine denmektedir. Kalıtsal kanser paneli, BRCA ½ gen mutasyonu, translokasyonlar, hematolojik panel gibi tüm kanserlerin %10’u olarak kalıtımsal olarak görülmektedir.
Eğer kişilerde anormal genlerden biri bulunursa hayatının bir evresinde kanser hastalıklarına yakalanma riskleri artmaktadır. Yani normal insanlara oranla bu insanların kanserlere yakalanma oranları artmaktadır. Bu durum nesilden nesille de aktarılabilir ve kanser genetikleri de bu şekilde ortaya çıkmaktadır.
Aile Hikâyesinde Kanser Genetiği Nedir?
Aile hikâyelerinde önemli ölçüde nesilden nesille aktarılan kanser genetiği hastalıkları; meme kanseri, kalın bağırsak kanserleri, yumurtalık kanseri, prostat kanseri, melanoma ve endokrin kanserleridir. Bu hastalıklar ailenizde eğer 2.veya 3.derece akrabalarınızda varsa mutlaka düzenli aralıklarla doktora görünmelisiniz.
Kanser Genetiğinde Temel Kavramlar Nelerdir?
Kanser genetiği içerisinde yer alan bazı temel kavramlar bulunmaktadır. Bunlar;
Germline mutasyonu: eşey hücresi olan sperm ya d ovum tarafından ortaya çıkan mutasyonlara denmektedir. Bu tür bir mutasyon taşıyan kişiler bunları nesilden nesille aktarabilirler. Mutasyonu alan çocuklar yalnızca germ hücreleri içerisinde değil neredeyse vücudunun bütün hücrelerinde bu mutasyonu taşıyabilir. Kalıtsal kanserlerin genelimde bu mutasyonlar sorumlu olmaktadır.
Somatik mutasyon: germ hücreleri dışında vücut hücrelerinde ortaya çıkan mutasyonlara denmektedir. Bu tarz mutasyonlar bir sonraki kuşağa geçmezler ancak biyolojik sonuçları sadece ortaya çıkardıkları kişiyi etkilemektedir.
Proto-onkogen: hücre çoğalmasında itici bir rolleri bulunmaktadır.
Tümör (ur) süpresör genleri: hücre çoğalması esnasında negatif yönde rol oynamakta olan genlere denmektedir.
Kansere Genetik Yatkınlık
Kanser genetiği, mikro ya da makro çevre üzerinde bazı gelişimler sonucu ortaya çıkmaktadır. Kanser gibi hastalıklar klonal bir hastalık türüdür. Bir aile soyunda kanser genetiğinden söz edilmesi için bir ya da birden fazla kanser türünün ikinci ve üçüncü dereceden tanıdıklar içerisinde görülmesi gerekmektedir. Kanser genetiğinde sıkça karşımıza çıkan bazı kanser vakaları bireylerde hemen teşhis edilmektedir. Bu hastaların erken tanı ve teşhis edilmesi hastalığın tedavisi için önemli bir rol oynamaktadır. Aile öykülerinde bir ya da birden fazla;
- Meme kanseri
- Akciğer kanseri
- Prostat kanseri
- Bağırsak kanseri
- Siros gibi hastalıklar bulunan kişilerin yılın belirli dönemlerinde mutlaka gidip kontrollerini yaptırmaları gerekir.
Yorum Yap
KEMİK ERİME RİSKİNE KARŞI KALKAN !!!
İlgili Yazılar
Vücudunuz ürik Asidi Fazla Üretiyor mu ? Çaresi Nedir ve Hangi Besin İyi Gelir
Vücudumuz bazı besinleri tükettikten sonra ortaya pürinin adı verilen madde ortaya çıkar ve...
Karındaki Şişliğin 5 Sebebi
Çoğumuz karın şişkinliğinden muzdarip. Nüfusun %15 ile %35 bu şişkinlikten şikayetçidir...
KEMİK ERİME RİSKİNE KARŞI KALKAN !!!
Kuru eriğin sağlık açısından pek çok faydası vardır. İşte bunlardan bazıları: ...
KALÇA AĞRISI KANSER BELİRTİSİ Mİ
KALÇA AĞRSIKalça ağrısı, kalça ekleminde ve çevresindeki dokularda meydana gelen acı ...
Takip Edin
Yakın Zamanda Gönderilenler
