Akupunktur Nedir?

21 Aralık 2021

Akupunktur Nedir?

Akupunktur, geçmişi 3000 yıllık Çin tıbbına dayanalı bir alternatif tedavi yöntemidir. Akupunktur çok ince iğnelerin vücutta belirli noktalara batırılmasıyla sinir uçlarının uyarılmasını sağlar. Uyarılan sinir uçları vücutta hissedilen ağrının azalması veya tamamen yok olmasına ya da hastalığın tedavi edilmesine olanak sağlar. Akupunktur uygulaması tedavi edilecek hastaya ve hastanın rahatsızlığına göre değişiklik göstermektedir. Akupunkturun amacı sinir uçlarını uyararak vücutta dengeli bir enerji sağlamaktır. Enerji dengesi sağlandığında hastalıkların iyileştiği gözlemlenmiştir.

Akupunktur faydaları nelerdir sorusuna stresle başa çıkma, ruhsal olarak rahatlama sağladığı için vücudun biyolojik işleyişini düzeltme, obezite gibi psikolojik etmenlerden dolayı kilo alma problemini düzeltmesi ve yeme alışkanlıklarını düzene sokması, sigara, alkol ve istenmeyen bağımlılıklardan kurtulma şeklinde cevaplar verilebilir. Vücudun en önemli mekanizması olan stres mekanizması akupunktur sayesinde iyileştirilebilir ve hastalıklara karşı başa çıkma direncini artırdığını için başarılı sonuçlar vermektedir. Alerjik reaksiyon gösteren kişilerde uygulama sonucunda kısa sürede olumlu sonuçlar alınmaktadır. Bulantı kusmadan, depresyona, anksiyeteden Parkinson ve migren gibi hastalıklara kadar geniş bir yelpaze de iyileşme vadetmektedir. Nörolojik rahatsızlıklara da iyi gelen akupunktur, felç geçiren hastaların rehabilite edilmesinde de oldukça etkili bir yöntemdir.

Akupunktur Teknikleri

Akupunktur uygulamasında diğer tedavi yöntemlerinde olduğu gibi farklı teknikleri ve çeşitleri vardır. Akupunktur çeşitleri olarak Kulak akupunkturu ve tüm vücut akupunkturu olarak ikiye ayırabiliriz. Geleneksel olarak Çin tıbbına uygun olan ve günümüzde çok yaygın kullanılan şekli Kulak akupunkturudur. Teknik olarak bahsedecek olursak diğer birçok hastalığın tedavisinde de günümüzde teknolojinin gelişmesiyle birlikte tekniklerinde geliştiği ve çoğaldığını düşünürsek aynı şey akupunktur için de geçerlidir. Elektro, konvansiyonel, lazer, akupresür, moksibüsyon şeklinde teknikler saymak mümkündür. Elektro akupunktur adından da anlaşılacağı üzere elektrik akımı içerir. Konvansiyonel teknik iğnelerin sterilize edilmesiyle uygulanır. Lazer yönteminde iğne yerine lazerle sinir uçları uyarılır. Akupresür yönteminde iğne ya da lazer kullanılmaz onun yerine uyarılacak noktalara basınç uygulanarak tedavi gerçekleştirilir. Son olarak moksibüsyon yönteminde ise ısı yalıtımı ile belirlenen noktalar uyarılarak yapılır.

Akupunktur Kimlere Uygulanmaz?

Akupunktur çok yan etkisi bulunan bir tedavi yöntemi değildir ancak her tedavi de olduğu gibi bazı yan etkileri gözlemlenmiştir. Peki akupunktur kimlere uygulanmaz. Akupunktur vücutta belirli noktaların uyarılmasıyla yapılan bir tedavi olduğu için erken doğum riskine sahiptir bu yüzden hamile kadınlara uygulanmaz. Kan sulandırıcı ilaç kullanan hastalara tavsiye edilmez. Emziren annelere, kalbinde pil olan kişilere, kanser ve kemoterapi tedavisinin ilk altı ayı içerisinde bulunan kişilere akupunktur tedavisi uygulanmaz.

Yorumlar

İlk yorumu siz yapın!

Yorum Yap

Lütfen adınızı giriniz!
Lütfen puan seçin!
Lütfen bir yorum yazın!

İlgili Yazılar

Koltuk Altı Kararması Neden Oluşur?

27 Şubat 2022

Koltuk Altı Kararması Neden Oluşur?  Koltuk altı kararması, vücudun diğer bölgelerinde ...

Sıcak Çikolata Çeşitleri ve Tarifleri

29 Eylül 2020

Sıcak çikolatayı sevenler bu tarafa lütfen....Peki değişik tariflerde sıcak çikolata yapma...

Kilo Almak İsteyenlere Tavsiyeler

1 Haziran 2022

Kilo Almak İsteyenlere TavsiyelerGenellikle kilo vermek için yapılan diyetler ve programlar d...

LAHMACUN TARİFİ

17 Mayıs 2023

Lahmacun, Türk mutfağına özgü bir yemektir ve ince açılmış hamurun üzerine kıyma, domates...