.png)
Antarktika Gibi, Ülkelere Dahil Olmayan Yerler ile İlgili Yasaları Kimler Belirler?
Dünya üzerinde hiçbir ülkeye ait olmayan ve kimse tarafından yönetilmeyen topraklar vardır. Bu topraklar ''Terra nullius'' olarak adlandırılır. Terra nillius, sahipsiz topraklar anlamına gelmektedir. Bu topraklardan biri Antarktika bir diğeri ise Bir Tawil Bölgesi bölgesidir.
Antarktika Kanunlarını Kim Belirliyor?
Antarktika kıtasında bazı anlaşmalar yapılmadan ve kanunlar konulmadan önce birçok devlet ve birçok kişi istediği gibi Antarktika'ya girip çıkıyor, orada istediği her şeyi yapıyordu. Ancak bir süre sonra Antarktika'daki canlıların, bitkilerin hatta ekolojik dengenin zarar görmesiyle birlikte bir sınır getirilmesi gerektiğine karar verildi. Böylece 1961 yılında 12 ülke bir araya gelerek Antarktika'da tamamen barışçıl ve doğa dostu bir politika izlenmesi gerektiğine karar vererek Antarktika Antlaşmasını imzaladılar. Bu ülkelerin sayısı günümüzde 52'ye kadar çıkmıştır.
Antarktika Kıtasına Herkes Gidebilir Mi?
Peki Antarktika Kıtasına Nasıl Gidilir? Bu sorunun cevabı iste gitmek istediğiniz yere göre değişkenlik gösterecektir. Antarktika kıyılarına isteyen herkes gidebilir ancak Antarktika kıtasında herhangi bir otel vb. bulunmadığı için buraya ancak turlar yardımıyla gidebilirsiniz. Antarktika'ya gitmek sadece 2 ülkeden mümkündür. Bu ülkelerden biri Yeni Zelanda'dır. Yeni Zelanda'dan uçak aracılığıyla Antarktika kıtasına gidebilirsiniz veya Şili'den kalkan deniz yolculuğuyla gitmeniz mümkündür. Ancak Kutup dairesi sınırları içerisine girmemiz mümkün değildir.
Bir Tawil Bölgesi
Antarktika kıtasında olduğu gibi bu bölgede de herhangi bir yönetim veya herhangi bir yerleşim yeri yoktur. Bu bölge Mısır ve Sudan arasında yer alan 2,060 km²'lik bir alandır. Bölgede yaşamaya elverişli ve düzgün bir bölgedir ancak bu bölgeyi iki ülkenin de sahiplenmemesinin sebebi daha büyük topraklar üzerinde hak iddia ediyor olmalarıdır. Bu bölgenin adı Hala'ib Üçgeni. Bu üçgenin kızıl denize kıyısı vardır ve Tawil Bölgesine göre çok daha verimli ve güzel topraklardır.
Bir Tawil bölgesi her ne kadar iki ülke arasında sorun olsa da o toprakların sahipsiz olduğunu fark edip orayı sahiplenmeye çalışan birçok insan oldu. Bunlardan biri Amerika Birleşik Devletleri vatandaşı olan Jeremy Heaton 'dur. Jeremy Heaton bu toprakların sahipsiz olmasından faydalanarak bu bölgede krallığını ilan etmek istedi. Buna gerekçe olarak da kızının prenses olmasını gösterdi. Her iki ülkeye de Krallığını tanımaları için yazan Heaton, bir yanıt alamadığını söylüyor. 16 Haziran'da kızıyla birlikte Bir Tawil bölgesine giderek oraya bir bayrak diktiler ve bu bayrağın tasarımının kızına ait olduğunu söyleyen Jeremy Heaton, kızı için yapamayacağı şey olmadığını ve onu çok sevdiğini de ifade etti.
Yorum Yap
Türkiye’de Sönmüş Yanardağlar Hangileridir?
İlgili Yazılar
Türkiye’de Sönmüş Yanardağlar Hangileridir?
Türkiye’de Sönmüş Yanardağlar Hangileridir?Dünyada ara sıra da olsa cereyan eden volkan...
Çekirdeğe İndikçe Sıcaklıkta Nasıl Bir Değişim Olur?
Şehir Isı Adası ile Yüzey Isı Adası Kavramları Arasındaki Farklar
Şehir Isı Adası ile Yüzey Isı Adası Kavramları Arasındaki Farklar Şehir Isı Adası i...
Tüketilemeyen Su Kaynakları Nelerdir?
Tüketilemeyen Su KaynaklarıOkyanuslar, denizler, kaplıca ve maden suları, yer altı suları,...
Takip Edin
Yakın Zamanda Gönderilenler
