Aritmi Nedir? Tedavisi Var Mıdır?

4 Ocak 2022

Aritmi Nedir? Tedavisi Var Mıdır?

Ritm bozukluğu aritmi nedir tedavisi var mıdır kalp hastalıkları arasında yaygın bir hastalık türüdür. Kalp hastalarının yanı sıra sağlıklı bireylerde de sıkça gözlenir. Kalbin normal seyrinden daha hızlı atması ya da yavaş atması aritmi hastalığının belirtilerini ortaya koyar. Elbette bunun yanı sıra belli başlı belirtilerinin de beraberinde gelmesi ritm bozukluğu hastalığının teşhisi konmuş demektir.

Aritmi hastalığı kalbin normalden daha hızlı atması (taşikardi) ya da olağandan daha yavaş atması (bradikardi) olarak tanımlanır. 

Taşikardi yani kalbin daha hızlı atması dakikada 100'ün üzerinde kalbin atması durumudur. Hayati tehlikeye neden olmamakla birlikte elbette tedavi altına alınması gerekmektedir. Bu hastalık aynı zamanda çarpıntı, nefes darlığı gibi yaygın belirtilerle de kendisini belli etmektedir. Bu gibi durumlarla karşı karşıya kalındığı zaman muhakkak tedavi sürecine başlanması son derece önem teşkil etmektedir. Normal sağlıklı bir bireyin dakikada nabız aralığı 60 - 100 arasında seyretmektedir. Ancak bu değerin altına düşmesi veya üstüne çıkması durumunda kalp yeterli kanı vücuda pompalayamayacağı için ritm bozuklukları sorunlarıyla karşılaşılması söz konusu olmaktadır.

Aritminin Belirtileri Nelerdir?

  • Çarpıntı
  • Nefes darlığı
  • Kalbin düzensiz atması, duracak gibi olması
  • Baş dönmesi ve boşluk hissi

sıkça kendini gösteren aritmi nedir tedavisi var mıdır açısından karşımıza çıkan durum olarak kendini göstermektedir. 

Aritminin Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Aritmi (ritm bozukluğu) hastalığının belli başlı tedavi yöntemleri ise şunlardır:

a) ilaç tedavisi: Özellikle kalbin yüksek hızda atması yani taşikardi teşhisi konulması durumunda aritmi nedir tedavisi var mıdır sorusu daha sık karşımıza çıkmaktadır. Kalsiyum kanal blokerleri, antiaritmik ilaçlar sıkça tedavi yöntemleri olarak kendini belli etmektedir. 

İlaç tedavisinin yetersiz kaldığı durumda elektrofizyolog adı verilen kateter yardımıyla kalbin elektrik üretimine neden olan dokunun tespit edilerek yakılması veya durdurulması yöntemine gidilmektedir.

b) cerrahi müdahale: Cerrahi tedavi aritmik sorunların önlenmesinde ameliyata bağlı bir cerrahi müdahaleyi gerektirmektedir. Bypass ameliyatı veya kalp kapakçığı ameliyatı gibi tıbbi müdahalelerle beraber uygulanabilir. Kalp atış düzensizliğinin ihmal edilmesi durumunda ilerleyen safhada elbette yeni sorunlar tetikleyeceği muhakkaktır. Bu bakımdan aritmi hastalığının tedavi altına alınması ve hastalığın ilerleyişinin durdurulması gereklidir.

Yorumlar

İlk yorumu siz yapın!

Yorum Yap

Lütfen adınızı giriniz!
Lütfen puan seçin!
Lütfen bir yorum yazın!

İlgili Yazılar

Korona Virüsü Aşıları Yeni Varyantlara Karşı Etkili Midir?

29 Temmuz 2022

Korona Virüsü Aşıları Yeni Varyantlara Karşı Etkili Midir?Korona virüs, Çin ülkesinde...

Alternatif Tıp Tedavi Yöntemleri

14 Haziran 2022

Alternatif Tıp Tedavi YöntemleriHomeopati, kişiye özgü uygulanabilen bir alternatif tedavi ...

Korona Virüs Aşısının Pandemiye Etkisi

9 Haziran 2022

Korona Virüs Aşısının Pandemiye EtkisiPandemi kıtalar arası yayılma özelliği olan salg...