
Ateşimiz Yükseldiğinde Ne Yapmalıyız?
Ateşimiz Yükseldiğinde Ne Yapmalıyız?
Ateş yükselmesi özellikle kış mevsimlerinde sıkça karşılaşılan bir durumdur. Soğukta üşümeye, gribe, nezleye bağlı olarak sık sık kişilerin ateşi yükselebilmektedir. Ateş yükselmesi konusunda yapılması gerekenler ile ilgili birçok yöntem bulunmaktadır. Bu durumlarda kişiler sık sık ateş düşürücü ilaçlar almayı tercih etmektedirler. Etkisi uzmanlar tarafından kanıtlanmış olan ateş düşürücüler hızlı bir biçimde sonuç gösterseler de, hekim görüşü olmadan sık sık ateş düşürücü kullanmak sağlığa zararlı olabilmektedir. Bu sebeple hekim kontrolünde olmadan sık sık ateş düşürücü kullanmak doğru bir yaklaşım değildir.
Ateşinizi Ölçün
Kişiler ateşinin yükseldiğini hissedebilirler. Bazen kişi ateşinin yüksek olduğunu düşünse bile aslında ateşi düşük olabilir. Bunun tam tersinin yaşanabildiği durumlar da mevcuttur. Bazen kişi halsizdir, kendisini hasta olacak gibi hissetmektedir. Fakat ateş yüksekliği ile ilgili bir şikayeti yoktur. Yine de bir ateş ölçer ile ateşini ölçmesi gerekmektedir. Farkında olmasa da ateşi yüksek olabilir. Bu nedenle kişilerin evlerinde bir ateş ölçer bulundurmaları faydalı olacaktır. Yetişkinlerde yüksek ateş 37.5 °C den başlamaktadır. Ateş 39.5 °C ye kadar evde denenecek yöntemlerle düşürülmeye çalışılabilir. Yalnız, 40 °C ve üzeri ateş halinde hemen bir hastaneye başvurulması gerekmektedir.
Soğuk Duş
Kişinin ateşi 40 °C den az ise evde yapabileceği ilk yöntem ılıktan soğuğa yakın bir su ile duş alması olacaktır. Soğuk su vücut ısısını dengelemek için yardımcı olacaktır. Yine de bu gibi ateş yükselmesi durumlarında çok soğuk su tavsiye edilmemektedir. Ateşinizin yükseldiğinde soğuğa yakın bir su ile duş almaktan çekinmeyin.
İnce Giysiler
Kişiler ateşi yükseldiği zaman üşüme hissedebilmektedirler. Yine de kişi ateş yüksekliği şikayeti yaşarken ince giysiler tercih etmelidir. Vücut ısısının düşürülmesi hedeflendiği için kalın giysiler giymek, yorgan ya da battaniyenin içine yatmak tavsiye edilmemektedir. Özellikle soğuk duş aldıktan sonra ince giysiler giyerek vücut ısınızı dengelemeye çalışın.
Islak Bez
Ateş yükselmesi durumu yaşandığında birkaç bezi soğuk su ile ıslatın. Bu bezleri özellikle alnınıza, koltuk altlarınıza ve bileklerinize koyun. Bu ıslak bezler vücut ısınızı düşürmeye yarayacaktır.
Tüm denenecek yöntemlere rağmen özellikle ilk bir saat içinde ateşinizde herhangi bir düşüş gözlemlenmiyorsa en yakın sağlık kuruluşuna başvurmanız gerekmektedir.
Yorum Yap
KEMİK ERİME RİSKİNE KARŞI KALKAN !!!
İlgili Yazılar
Vücudunuz ürik Asidi Fazla Üretiyor mu ? Çaresi Nedir ve Hangi Besin İyi Gelir
Vücudumuz bazı besinleri tükettikten sonra ortaya pürinin adı verilen madde ortaya çıkar ve...
Karındaki Şişliğin 5 Sebebi
Çoğumuz karın şişkinliğinden muzdarip. Nüfusun %15 ile %35 bu şişkinlikten şikayetçidir...
KEMİK ERİME RİSKİNE KARŞI KALKAN !!!
Kuru eriğin sağlık açısından pek çok faydası vardır. İşte bunlardan bazıları: ...
KALÇA AĞRISI KANSER BELİRTİSİ Mİ
KALÇA AĞRSIKalça ağrısı, kalça ekleminde ve çevresindeki dokularda meydana gelen acı ...
Takip Edin
Yakın Zamanda Gönderilenler
