Bebeklerin Ateşi Neden Çıkar?

19 Ağustos 2021

Bebeklerde ateş, ebeveynlerin korkulu rüyası; elinizi hasta çocuğunuzun alnına koyarsınız ve ısınır, termometre ise şüphenizi doğrular. Bebeğinizin ateşi var! Bebeğiniz gece ağlayarak, kızarmış şekilde uyanırsa ateşini doğru bir şekilde ölçmeniz gerekir. Bebeğinizin ateşinin çıkmasının birçok nedeni vardır. Yeni doğan bebeklerde (üç aylık ve daha küçük) hissedilen ateşte hemen doktora başvurulmalıdır. Üç aydan büyük bebekler için düşük dereceli ateşlerde hemen doktoru ziyaret etmeye gerek olmaz.

 

 

Bebeklerde Ateş Sınırı Nedir?

Bebeklerde ateş sınırı bebek sahibi aileler tarafından merak edilen bir konudur. Sağlıklı bir insan ateşi 36,5-37,5 iken 37,8-38 derece sonrası ateş olarak kabul edilir. Özellikle 39-40-41 derece gibi yüksek ateş olarak nitelediğimiz oranlar, hem vücuttaki enfeksiyon oranını düşürdüğü için hem de bu tehlikeli olabileceği için önemlidir. Bu sebeple dikkatli olmak gerekir. Ateş ölçümü yapılırken bebek vücut ısısı genelde koltuk altından ölçülür, makattan ölçüm tehlike olabileceği için çok tercih edilmez. Vücut ısısına en yakın ölçüm yerlerinden birisi de kulak yoludur. ölçüm yaparken kulağa tam yerleşmesine dikkat edilmelidir.

 

 

Bebeklerde Ateş Neden Olur? 

Bebeklerde ateş değerlendirilirken ateşin derecesinden çok bebeğin genel durumuna bakılır. Çocuğunuz uyanıksa, aktifse, oyun oynuyorsa, iştahı yerindeyse, rahat uyuyabiliyorsa, nefes almasında bir problem yoksa, ateş düşürücülerle kontrol altına alınan ateşi varsa ,çok korkmayın. Ateşin en sık nedeni bakterilerden ve virüslerden oluşan enfeksiyon hastalıklarıdır. (gribal enfeksiyon, idrar yolu enfeksiyonu gibi). Bunun dışında bebeklerin çok sarılması (kundaklanması, kat kat giydirilmesi), romatizma hastalıkları, diş çıkarma dönemleri, uzun süre güneşte kalma bebeklerde ateşin çıkmasına sebep olabilir.

 

 

Bebeklerde ateş çıkması bağışıklığın belirtisidir, korkulmamalıdır çözümüne bakılmalıdır. Ateşle birlikte sürekli ağlayan bir şeyler yiyip içmeyen, tepki vermeyen, uyandırılamayan, solunum zorluğu olan, cilt döküntüsü (kızarıklık) olan, ishali iki üç gündür geçmeyen, bir günden fazla kusması devam eden, emmiyorsa, yutkunma güçlüğü çekiyorsa, boyun kısmında sertleşme varsa, önceden havale geçiren veya başka hastalıkları olan( kalp, kanser), ateşi uzayan ve 39-40 derece üzerinde ateşi olanlar hekime başvurmalıdır.

 

 

Ateşin Artmasına Neden Olan Yanlışlar

  • Alkol ve sirke ile vücudu silmek,
  • Çok sıcak veya çok soğuk içecekler vermek,
  • Soğuk duş aldırmak,
  • Üşüyebilir korkusu ile üstünü kalın giydirmek gibi eylemler doğru bilinen yanlışlardır.

 

 

Ateşi Çıkan Bebeğe Ne Yapılmalı?

  • Ateşli çocuğun kıyafetleri ince ve pamuklu giydirilmelidir.
  • Ortamın sıcaklığını 21-22 derece tutmaya dikkat edilmelidir.
  • Ilık suyla duş aldırılmalıdır.
  • Susuz kalmamasına özen gösterin. Bol bol sıvı almalıdır.
  • Doktorunuzun önerdiği ateş düşürücü ilaçları veya ateş düşürücü fitilleri kullanın.

Yorumlar

İlk yorumu siz yapın!

Yorum Yap

Lütfen adınızı giriniz!
Lütfen puan seçin!
Lütfen bir yorum yazın!

İlgili Yazılar

Vücudunuz ürik Asidi Fazla Üretiyor mu ? Çaresi Nedir ve Hangi Besin İyi Gelir

27 Eylül 2023

Vücudumuz bazı besinleri tükettikten sonra ortaya pürinin adı verilen madde ortaya çıkar ve...

Karındaki Şişliğin 5 Sebebi

25 Eylül 2023

Çoğumuz karın şişkinliğinden muzdarip. Nüfusun %15 ile %35 bu şişkinlikten şikayetçidir...

KEMİK ERİME RİSKİNE KARŞI KALKAN !!!

18 Eylül 2023

Kuru eriğin sağlık açısından pek çok faydası vardır. İşte bunlardan bazıları: ...

KALÇA AĞRISI KANSER BELİRTİSİ Mİ

16 Eylül 2023

KALÇA  AĞRSIKalça ağrısı, kalça ekleminde ve çevresindeki dokularda meydana gelen acı ...