
Bulaşıcı Hastalık Nedir?
Bulaşıcı Hastalık Nedir?
Herhangi bir yollar insandan insana geçme özelliğine sahip mikrop ve parazitlerin vücuda girerek oluşturduğu hastalığa bulaşıcı hastalık denir. Virüs, bakteri, mantar gibi bu küçük organizmaların vücuda girerek oluşturduğu hastalıkların çeşidi ve bulaşma şekli farklılık gösterir. Soğuk algınlığı da bulaşıcı bir hastalıktır ve kendiliğinden iyileşebilirken, bazı bulaşıcı hastalıklar çok daha ciddi sonuçlara yol açabilir ve uzun süre hastanede kalma ve tedavi süreci gerektirebilmektedir.
Bulaşıcı Hastalık Çeşitleri Nelerdir?
Bulaşıcı hastalıklar solunum yolu enfeksiyonları ve döküntülü hastalıklar olarak sınıflandırabilir. Solunum yolu enfeksiyonları grubunda nezle genellikle kış aylarında üşütme sonucu ortaya çıkar burun akıntısı ile başlayıp hafif öksürükle devam edebilir. Grip te nezle ile karıştırılan bulaşıcı hastalıklardan biridir ve influenza virüslerinin neden olduğu bir hastalıktır. Genellikle yüksek ateşle başlar baş ve kas ağrısı şeklinde devam eder. 39-40 dereceye varan ateş, burun akıntısı ve öksürükle devam eder. Solunum yolu enfeksiyonlarından olan bir diğer bulaşıcı hastalık ise boğaz enfeksiyonudur. Boğaz enfeksiyonunda bademciklerdeki beta mikrobu hastalığa sebep olur. Genellikle okul çağındaki çocuklarda çok sık görülen bir hastalıktır. Bademcikler şişer ve yutkunma da sorun yaratır. Yapılan tetkiklerle belirlenen beta mikrobundan kurtulmak için antibiyotik tedavisi uygulanır. Bir başka bulaşıcı hastalık ise zatürredir. Halk arasında zatürre çok bilinir ancak bulaşıcı olduğu çok fazla bilinmez. Akciğerlerin belirli mikrop ve bakteriler yüzünden iltihaplanması ve solunum güçlüğü yaratması şeklinde ortaya çıkar. Ateşli bir hastalıktır. Kronik hastalığı bulunan ve risk grubunda bulunan insanlarda çok daha ağır seyredebilir ve ölümle sonuçlanabilir. Çoğunlukla burun ve boğaz enfeksiyonlarından sonra başlar. Bronşit ve orta kulak iltihabı da solunum yolu ile bulaşan hastalıklardandır. Boğmaca da damlacık yoluyla bulaşır ve öksürük, hafif ateş belirtileridir. 1 yaş altındaki aşısı olmayan çocuklar özellikle risk altındadır
Bulaşıcı hastalık çeşitleri arasında bir diğer grup ise döküntülü hastalıklardır. Kızamıkçık hastalığı rubella virüsünün neden olduğu ciltte pembe lekelerin olduğu ve lenf bezlerinin şiştiği bir hastalıktır. Aşı ise bu bulaşıcı hastalıktan korunmak mümkündür. Kızamık ise kızamık virüsünün neden olduğu bir hastalıktır ve öksürük, burun akıntısı, ateş, göz sulanması gibi belirtileri vardır. Alında kulaklarda hafif kırmızılıklar görünür ve vücuda yayılır. Aşı ile korunmak mümkündür. Su çiçeği varicella-zoster virüsünün sebep olduğu hafif ateş, iştahsızlık, halsizlik ve şiddetli kaşınma şeklinde kendini belli eder. Damlacıklar ve hava yoluyla bulaşır.
Geçmişte günümüze var olmuş pek çok bulaşıcı hastalık vardır. Coronavirus, difteri, hepatit, menenjit, sıtma, tifo gibi daha çok sayıda bulaşıcı hastalık saymak mümkündür.
Yorum Yap
KEMİK ERİME RİSKİNE KARŞI KALKAN !!!
İlgili Yazılar
Vücudunuz ürik Asidi Fazla Üretiyor mu ? Çaresi Nedir ve Hangi Besin İyi Gelir
Vücudumuz bazı besinleri tükettikten sonra ortaya pürinin adı verilen madde ortaya çıkar ve...
Karındaki Şişliğin 5 Sebebi
Çoğumuz karın şişkinliğinden muzdarip. Nüfusun %15 ile %35 bu şişkinlikten şikayetçidir...
KEMİK ERİME RİSKİNE KARŞI KALKAN !!!
Kuru eriğin sağlık açısından pek çok faydası vardır. İşte bunlardan bazıları: ...
KALÇA AĞRISI KANSER BELİRTİSİ Mİ
KALÇA AĞRSIKalça ağrısı, kalça ekleminde ve çevresindeki dokularda meydana gelen acı ...
Takip Edin
Yakın Zamanda Gönderilenler
