Çocuklarda Kreşe Başlama Yaşı Kaç Olmalı?

28 Aralık 2021

Çocuklarda Kreşe Başlama Yaşı Kaç Olmalı?

Pek çok aile çocukları doğduğu anda eğer aile bireyleri çalışıyor ise kreş arayış hazırlıklarına başlamaktadır. Çocukların eğitim süreci içerisinde kreşler iyi bir başlangıç yaparak çocuğu okula alıştırma konusunda önemli bir geçiş dönemi olmaktadır. Pek çok aile çocuklarda kreşe başlama yaşı kaç olmalı? Diye araştırma yaparak çocuğunun en uygun zaman aralıklarında kreşe başlaması konusunda hazırlanmaktadır. Çocukların kreşe başlama yaşı aslında çocuğun gelişim değişikliklerine göre farklılaşabilmekle birlikte bu sorunun genel cevabı üç yaştır. Ancak üç yaşta genellikle hiç kreşe gitmemiş olan ve muhtemelen güvenli ev ortamından çıkmamış olan çocuğunu kreşe kademe kademe alıştırmanız tavsiye edilmektedir. Çocuklar bu dönemde ailelerinin kendini bırakıp gideceğini düşünerek zaman zaman korkulu dönemler geçirebilmekte olup bu yaşta ki çocuklar da ailelerin çocuklara verdiği güvenli duruş çok önemli olmaktadır. Örneğin bu süreçte çok kısa zaman periyotlarında çocuklar kreşe bırakılıp geri alınmalıdır. İlk bir iki haftalık süreçte alıştırma amaçlı amaçlı kısa zaman dilimlerinde bırakılıp alınan çocuklar sonrasında kreş ortamına ve arkadaşlarına daha çabuk adapte olacak ve süreç daha az sorunla atlatılacaktır. Çocuklar dört yaşına girdiklerinde ise tam zamanlı olarak çocuklar kreşe gidebilir döneme girmiştir. Ancak daha önce kreş deneyimi olmadı ise bu yaş grubunda da kademeli bir şekilde çocuk kreşe alıştırılmalıdır.

Kreşin Çocuklar Üzerinde ki Etkileri

Çocuklarda kreşe başlama yaşı kaç olmalı? Sorusunu cevapladıktan sonra çocukların kreşten elde ettiği faydalar konusu önemlidir. Çocukların güvenli kreş ortamlarında elde ettikleri en önemli fayda kuşkusuz sosyalleşme olanakları olmaktadır. Bu yaşta ki çocuklar öğrenmeye çok hevesli olduklarından kreş ortamlarında daha önce deneyimlemedikleri bir çok farklı şeyle karşılaşırlar. Bu farklılıklar onların gelişimine olumlu yönde etki eder. Öğrenme süreçleri ve iletişim kabiliyetleri gelişir. Özellikle ilkokula başlama döneminde kreşe giden ve gitmeyen çocuklar arasında kendine güven anlamında farklılıklar olduğu bilinen bir gerçektir. Elbette hiç kreşe gitmeden ilkokula başlayan çocuklarda olabilmektedir. Bu ailelerin tercihi olmaktadır. Ancak ilkokula başladığı anda kreşe giden çocuklarda el kaslarının gelişmesi, korkmadan kendi başına ilerleyebilme ve kendi ihtiyaçlarını kendi giderebilme açısından epey yol katedilmiş olunur. 

Çocuklar özellikle aile büyükleri (anneanne veya babaanne gibi) yada bakıcılar tarafından bakılıyorsa belli yaşlarda kreşe başlamaları gelişim süreçlerinde daha faydalı olabilmektedir. Bunun nedeni ise kreşte çok yönlü bir şekilde daha düzenli bir ortamda gelişim şansı bulmalarından kaynaklanmaktadır.

Yorumlar

İlk yorumu siz yapın!

Yorum Yap

Lütfen adınızı giriniz!
Lütfen puan seçin!
Lütfen bir yorum yazın!

İlgili Yazılar

Meğer Makinemizde ki Bardaklar Bu Nedenle Çiziliyormuş

21 Eylül 2023

Bulaşık makinesi, deterjanın kalitesi, çok sık yıkama yapmak, yüksek ısıda yıkamak gibi ...

Mikrodalga Fırın Hangi Amaçlar İçin Kullanılır?

19 Eylül 2023

Mikrodalga fırınlar teknolojinin ilerlemesi ile birlikte mutfaklarımızda yer almaya başlayan ...

Plüton Neden Artık Bir Gezegen Değil?

30 Temmuz 2022

Plüton Neden Artık Bir Gezegen Değil?Plüton bir cüce gezegendir. Plüton’un Amerikalı as...

Zaman Yolculuğu Mümkün Müdür?

29 Temmuz 2022

Zaman Yolculuğu Mümkün Müdür?Eski zamanlarda olsaydık bunu sorduğunuz için alay konusu o...