
Devalüasyon Nedir?
Devalüasyon Nedir?
Devalüasyon, döviz kurlarında yaşanan artışla birlikte merak edilen ekonomi terimleri arasında yer almaktadır. Ekonomi de ne olursa devalüasyon olur ya da devalüasyon nedir soruları arama motorlarında en çok aranan konular arasında yer aldı.
Sabit kur sistemlerinde ödemeler dengesi açık veren ülkenin ulusal parasının dış satın alma gücünün hükümetçe alınan bir karar ile düşürülmesine devalüasyon denmektedir. Daha farklı bir tabir ile anlatmamız gerekirse bir devletin resmi para birimlerinin diğer ülke dövizleri karşısında değer kaybetmesine denir. Bu şekilde ithal malları pahalılaşırken yerli malların fiyatları da aşağıya çekilmektedir.
Devalüasyon Tarihteki Örnekleri
Devalüasyon nedir ve tarihte ilk kez ne zaman nerede karşımıza çıkmaktadır diye merak eden insanlar ilk devalüasyon örneklerinin eski Yunan ve Roma’da paranın temsil ettiği maden miktarının azaltılması ile görüldü. Belli bir altın ve gümüş miktarının basılan sikke miktarının çoğaltılması, para değerinin düşürülmesi sonuçları ile ortaya çıkmaktaydı.
19.yy. da kâğıt para miktarının arttırılması ile enflasyon, iç fiyatların artışı ve banknotların altına tahvil kabiliyetlerini de yok ederek para değerlerinin düşmesine neden olmuştur.
Ülkemizdeki Devalüasyon Örnekleri
Türk parasının ABD doları karşısında olan değeri Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş tarihi olan 1923 yılında 1 dolar=0,75 kuruştu. Ancak Türkiye ekonomisi de diğer tüm devletlerin ekonomileri gibi zaman içerisinde yaşadığı sarsıntılar ve değişimler neticesinde döviz taleplerinin karşılanmasında çekilen güçlükler neticesinde devalüasyonu kaçınılmaz hale getirmiştir. 1923 yılından beri birçok kez devalüasyonlara başvurulmuştur. İlk devalüasyon 7 Eylül 1946 yılında görülmüştür. O sırada Recep Peker hükümeti bulunmaktaydı ve %116 oranında bir artış görüldü. Buna göre 1 ADB doları =2,83 oldu. İkinci devalüasyon ise 4 Ağustos 1958 yılında Adnan Menderes hükümeti sırasında yapıldı. Böylece 1 ABD doları =9 TL oldu. Bir sonraki devalüasyon örneği ise Süleyman Demirel hükümeti olduğu 10 Ağustos 1970 yılında oldu. Buna göre 1 ABD doları= 15 liraya çıktı. 1978 yılından önce ABD dolarının fiyatı 19 TL kadar çıktı. Bu süreden sonrada küçük ya da büyük çaplı devalüasyon örnekleri devam etti. Devalüasyon nedir ve nasıl ortaya çıkar adlı ilgili yazılarımızı okuyarak daha ayrıntılı bilgi edinebilirsiniz.
Yorum Yap
Borsa İstanbul Hakkında Bilgiler
İlgili Yazılar
Borsa İstanbul Hakkında Bilgiler
Borsa İstanbul Hakkında Bilgiler2013 yılına kadar İstanbul Menkul Kıymetler Borsası adı ...
Ekonomi ve İktisat Farkı Nedir?
Ekonomi ve İktisat Farkı Nedir?İktisat ve ekonomi terimleri genellikle aynı anlamlarda kulla...
Piyasa Değerine Göre Şirketler
Piyasa Değerine Göre ŞirketlerAraştırma ve değerleme şirketlerinin vermiş olduğu verile...
Corona Virüsün Dünya Ekonomisine Etkisi Nelerdir?
Corona Virüsün Dünya Ekonomisine Etkisi Nelerdir?Corona virüs ülkemizi ve dünyada yer alan...
Takip Edin
Yakın Zamanda Gönderilenler
