
Dış Ticaret Nedir?
Dış Ticaret Nedir?
Dış ticaret, ulusal sınırlar boyunca mal ve sermaye akışını içerir. Yönlendirme açısından dış ticaret işlemleri ithalat ve ihracat olmak üzere iki şekilde gerçekleştirilir. İhracat, ülke ekonomisinin gelişmesinde önemli bir rol oynamaktadır. Bu nedenle ülkelere yönelik ihracatın artırılması ve ithalatın azaltılması önemli hedeflerden biridir. Ülkelerin bu hedeflere ulaşmak için aldıkları kararlar ve tedbirler dış ticaret politikasını şekillendirmektedir.
Dış ticaret politikası ile ilgili olarak, bir ülkenin dış ticaretini etkileyebilecek temel faktörler, yasaklar, tarifeler, ticaret anlaşmaları, ikramiyeler, sübvansiyonlar ve mülkiyet, idari koruma olarak sınıflandırılabilir. Bunlardan yasaklar ithalat ve ihracat yasağı ve transit yasağı olarak ayrılmaktadır; Gümrük vergileri de ithalat ve ihracat ticaretinde ve transit geçişte geçerli olmak üzere üç tür vergiye ayrılır.
Dış Ticaret Türleri Nedir?
Dış ticaret nedir soruları ile birlikte dış ticaret türleri de merak edilmektedir. Dış ticaret ihracat ve ithalat olarak iki ana gruba ayrılmaktadır.
Yabancı bir ülkeden mal ve hizmet satın alma süreci ithalat olarak bilinir. Dış alım; Yerli alıcılar tarafından başka bir ülkede mal üretimi olarak adlandırılır. İhracatın tam tersidir ve bununla birlikte bir ülkenin dış ticaret dengesini oluşturur. İthalat, gerçek veya tüzel kişiler, kamu veya Devlet teşebbüsleri tarafından doğrudan yapılabilir. Olası ithalat türleri aşağıda listelenmiştir.
Akreditif ile ithalat: Alıcının, malların sevkiyat belgeleri karşılığında, bir banka aracılığıyla, sevkiyattan önce satıcının bankasına ödeme yapmak üzere kredi açmasıdır.
Kişi veya kuruluşların yurt dışında ürettikleri mal ve hizmetlerin satışına ihracat denir. Bir malın yabancı bir ülkeye döviz karşılığında satılması ihracattır. Uluslararası standartlara ve piyasa koşullarına uygun, yüksek kalitede ihracat ürünleri üretmek, pazarlama, reklam, yurtdışı tanıtım, yurtdışına satış, paketleme yöntemlerini seçmek, uygun nakliyeyi yapmak, gerekli formaliteleri zamanında tamamlamak, ihracatçı ülkenin dış ticaret kanunlarını bilmek ve zamanında teslim son teslim tarihine kadar çeşitli aşamalardan geçerek ürünün istenilen adrese teslim edilmesini sağlamak ihracatın önemli adımlarıdır.
İhracatçı, bulunduğu ilin ticaret ve sanayi odalarına kayıtlı, diğer kanunlara göre ihracatı engellenmeyen, fiili usulde gerçek veya tüzel mükelleftir.
Yorum Yap
Tazminat Nedir?
Borsa İstanbul Hakkında Bilgiler
İlgili Yazılar
Borsa İstanbul Hakkında Bilgiler
Borsa İstanbul Hakkında Bilgiler2013 yılına kadar İstanbul Menkul Kıymetler Borsası adı ...
Ekonomi ve İktisat Farkı Nedir?
Ekonomi ve İktisat Farkı Nedir?İktisat ve ekonomi terimleri genellikle aynı anlamlarda kulla...
Piyasa Değerine Göre Şirketler
Piyasa Değerine Göre ŞirketlerAraştırma ve değerleme şirketlerinin vermiş olduğu verile...
Corona Virüsün Dünya Ekonomisine Etkisi Nelerdir?
Corona Virüsün Dünya Ekonomisine Etkisi Nelerdir?Corona virüs ülkemizi ve dünyada yer alan...
Takip Edin
Yakın Zamanda Gönderilenler
