Din

Doğu Felsefesini Anlatan Dinler

22 Haziran 2021

 

Doğu felsefesini anlatan dinler, pek çok insan için farklı ve bilinmezlik içeren ritüeller ile doludur. Budizm, Hinduizm, Caynizm, Sihizm, Taoculuk, Şintoizm ve Konfüçyüs’çülük bu dinler içerisinde en çok bilinenlerdir. 

Bu dinler tarih boyunca her dönemde ortaya çıkmıştır. Genel anlamda bu dinlerde taştan ya da tahtadan heykellere tapınması ve bu heykellerden isteklerde bulunma, adak adama, değişik ayinler düzenleme şeklinde ibadetler yapılır. 

 

Doğu Felsefesi Dinleri

Özellikle Asya toplulukları tarafından kabul edilen bu dinlerin belli temeller üzerinde kuruldukları görülmektedir. Örneğin Şamanizm ve Konfüçyüs’çülük gibi dinler Çin’in en eski dinleri olarak bilinir. Şamanizm, Şaman rahiplerin sahip oldukları ruhlarla konuşma, kötü ruh çıkarma, ölümsüzlük gibi çarpık ve olağanüstü özelliklere sahip batıl bir dindir. Ancak Şamanizm dininin halkın üstündeki etkisi Konfüçyüs’çülük çıkması ile oldukça azalmıştır. Taban tabana zıt olan bu iki dinde Konfüçyüs’çülük bir ahlaki öğreti dinidir ancak içerisinde Allah ve ahiret inancı kesinlikle içermemektedir. Bu dinin öğretilerinde mantık, akıl, düzen, denge vardır. Yine bir başka batıl din olarak görülen Taoizm de yarı Şamanizm yarı Konfüçyüs’çülük birleşimi olarak ortaya çıkmıştır. Şamanizm'den şeytan çıkarma, ölümsüzlüğün formülü gibi değişik hayali uğraşlar bu din çerçevesinde ele alınmış ve kabul görmüştür. 

 

 

 

 

Doğu felsefesini anlatan dinler içerisinde belki de en çok bilinen ve kabul görüleni Hinduizm ve Budizm olmaktadır. Özellikle Hinduizm, İslamiyet ve Hıristiyanlıktan sonra en fazla inanıcısı olan 3. din olarak bilinmektedir. Aslında bir din olarak tanımlanmaz çünkü Allah tarafından bir vahyi ve peygamberi bulunmaz. Bu din genellikle bir felsefe, yaşayış tarzı ve yüzyıllardır süren batıl geleneklerden meydana gelmiştir. Brahma dedikleri evrensel bir ruha inanan Hindular milyonlarca puta tapmaktadır. Bu din içerisinde sansara adı verilen reenkarnasyon ve karma denilen hayali bir neden sonuç yasasına göre her şeyin yaşandığı kabul edilir. Hiçbir somut delileri olmasa da yaşam boyunca yaptığınız her davranışın karşılığı diğer yaşamınızda aynı şekilde değer bulacaktır. Yani iyiyse iyi, kötüyse kötü olacak ve insan sürekli bir döngüde dünyaya geri dönecektir. Hindulara göre yaşamın tek gayesi Aydınlanma yani Nirvana ya da Brahma’ya ulaşmaktır.

 

 

Bir başka din ise Caynizm’dir. Genel olarak insanın kendisine eziyet etmesi olarak bilinen bir dindir. En önemli özelliği ise Allah’ın varlığı yani kâinatı var eden bir yaratıcının varlığı tamamen inkâr edilir. Ateist bir dindir. Evren sonsuz olarak kabul edilir. Varlıkların başlangıcı ve sonu yoktur. Tarihin en eski düşünce tarzlarından olan bu materyalist düşünce Big Bang teorisi ile yıkılmıştır. Doğu felsefesini anlatan dinler içerisinde ölülere ve doğaya tapınma olarak bilinen Şintoizm'de yer almaktadır. Japonya tarafından ulusal din ilan edilen bu dinde milyonlarca değişik varlığa da tapınma vardır. 

 

 

Yorumlar

İlk yorumu siz yapın!

Yorum Yap

Lütfen adınızı giriniz!
Lütfen puan seçin!
Lütfen bir yorum yazın!

İlgili Yazılar

PEYGAMBER EFENDİMİZİN SÜNNETLERİ

1 Mayıs 2023

Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'in (s.a.v.) hayatı boyunca uyguladığı davranışlar ve söyleml...

Felak Suresi ve Anlamı

26 Temmuz 2022

Felak Suresi ve AnlamıKur’an-ı Kerim’i yeni öğrenmeye başlayanlar Felak Suresi ve anlam...

Nas Suresi ve Anlamı

26 Temmuz 2022

Nas Suresi ve AnlamıKur’an-ı Kerim’in son suresi olan Nas Suresinin Anlamı meraklı okurl...