
Endokrinoloji Ne ile İlgilenir?
Endokrinoloji Ne ile İlgilenir?
Endokrinoloji, iç salgı bezlerinin yer aldığı sistemlerdir. Bu salgı bezlerinden meydana gelen rahatsızlıkları inceleyen bilim dalına denmektedir. Endokrin adı verilen sistemlerde yer alan iç salgı bezleri, hormon sentezlemek ve salgı yapma işlevlerini sürdürmektedir. Bu bezlerde oluşan hormonlar vücutta farklı görevleri yerine getirmektedir. Örneğin; üreme, gelişme, büyüme ve metabolizmaya yardımcı olmaktadır.
Endokrin Nerede Bulunur?
Endokrin bir diğer adı ile salgı bezleri vücutta tiroid, pankreas, kadınlarda yumurtalıklarda, erkeklerde testislerde, böbrek üstü bezlerinde, paratiroid, hipofiz ve hipotalamus içerisinde bulunur. Salgı bezlerinde meydana gelen problemler birçok hastalığın habercisi olmaktadır. Endokrinoloji işte bu hastalıkların nedenleri saptar ve tedavi edilmelerine yardımcı olmaktadır.
Endokrinoloji Hangi Hastalar ile İlgilenir?
Endokrinoloji birimi hormon ve metabolik bozuklukların tedavisi ile ilgilenmektedir. Bu birim içerisinde ilgilendiği hastalarda görülen rahatsızlıklar ise;
- Diyabet
- Obesity
- Tiroit
- Hipertansiyon
- Kısırlık
- Büyüme
- Aşırı Tüyüleme
- Osteoma Azi
- Raşitizm
- Adrenal yani Böbrek üstü bezi hastalıkları taşıyan bireyler olmaktadır.
Bu hastalıkların bazıları bireylerde hemen hissedilebilecek belirtiler gösterirken bazı durumlarda ise ilerleyen dönemlerde kendilerini hissettirmektedir. Bundan dolayı sağlıklı bir bireyin bu tarz sorunlar yaşayıp yaşamadığını erkenden teşhis ettirmek ve sağlığını kontrol altında tutmak için yılın belirli dönemlerinde uzman hekimlere gidip muayene olmalarında fayda vardır.
Endokrinoloji Muayenesi
Hormon testlerinin her birinin ölçümleri ile şekilleri arasında değişiklik göstermektedir. Herhangi bir hastalığın tanısı esnasında yapılan testlerin sonuçlarına göre hormon seviyeleri normal olması gereken sonuçlar değerlendirilir. Uzman hekimler hastalık konularını sadece hormon testlerine bakarak değerlendirmez bunların yanında bireylerin yaşı, günlük hayatı, şikâyetleri ile birlikte değerlendirirler. Bu hastalığın tanı ve teşhis aşamasında istenilen kan tahlilleri ise şöyledir;
- TSH TESTİ
- ACTH
- ALDOSTERON, RENİN testi
- TESTOSTERON, İNSÜLİN ve HOMA-IR
- T4 ve T3 testi
- KALSİTONİN, CEA
- PARATİRİOD Hormon (PTH)
- KALSİYUM TESTİ
- PROLAKTİN, MAKROPROLAKTİN
- KATEKOLAMİNLER, PLAZMA VE İDRAR TESTLERİ
- PROGESTERON
- KORTİZOL, TÜKÜK KORTİZOL, İDRAR KARTİZOL tahlilleri
- METANEFRİNLER
- DEHİSROPİANDROSTERON SÜLFAT (DHEAS)
- METANEFRİNLER; Plazmada Serbest
- ELEKTROLİTLER
- LÜTEİNLEŞTİRİCİ HORMON (LH)
- ÖSTROJEN
- İNSULİNE BENZER BÜYÜME FAK. (IGF-1)
- FOLİKÜL UYARICI HORMON (FSH)
- BÜYÜME HORMON (GH)
- İNSAN KORİYONİK GONADOTROPİN (HCG)
Hastanın şikâyet durumunu değerlendiren uzman hekim bu testlerden uygun gördüklerini isteyerek hastanın durumuna bir tanı koymakta ve tedavisine başlamaktadır. Endokrinoloji muayenesi esnasında hastanın yaşamış olduğu şikayetleri birebir söylemesi istenilen testler için büyük önem arz etmektedir. Bu hastalık birimi içerisinde değerlendirilen hastalıklar erken tanılar ile kontrol altına alındığından hastaların şikayetlerinin başlar başlamaz doktora görünmeleri önemlidir.
Yorum Yap
KAHVELİ SICAK ÇİKOLATA TARİFİ
İlgili Yazılar
Balık Burcu Özellikleri
Balık Burcu ÖzellikleriBalık burcundaki kişilerin genel kişisel özellikleri şu şekildedi...
Yüz Kırışıklığı Neden Olur? Kırışıklığa Ne İyi Gelir?
Yüz Kırışıklığı Neden Olur? Kırışıklığa Ne İyi Gelir?Yüz kırışıklığı nede...
SPREM TESTİ NEDEN ÖNEMLİDİR ?
Sperm testi, erkeklerde üreme fonksiyonlarının değerlendirilmesinde kullanılan bir tıbbi testt...
Pastel Renklerle Bezenmiş Ev Dizaynı
Pudra ve pembe aşığı olanlar.Bu ev size dekorasyon için harika fikirler sunacak .Evin t...
Takip Edin
Yakın Zamanda Gönderilenler
