Endoskopi nedir? 

15 Ocak 2022

Endoskopi nedir? 

Endoskopi denilen işlem, bir cihaza bağlanmış kamera yardımıyla hastanın iç organlarının gözlemlenmesidir. Endoskopi çeşitleri, gastroskopi ve kolonoskopi olmak üzere iki çeşite ayrılmaktadır. Gastroskopi işleminde, üst sindirim sistemi organları gözlemlenmektedir ve yaklaşık bu işlem 3 veya 5 dakika sürmektedir. Gastroskopi işlemi için hastanın işlem öncesi en az 6 saat içinde bir şey yememesi gereklidir. Kalın bağırsağın görüntülendiği işlem ise kolonoskopi işlemidir bu işlem de yaklaşık 15 veya 20 dakika sürmektedir. Kolonoskopi işlemi için özel ilaçlarla bağırsak temizliğinin en az iki gün önce yapılması gerekir. Ağrısız ve acısız bir yöntem olan endoskopi işlemi, hastanın genel sağlık durumunu etkileyen özel bir neden yok ise, ön hazırlık olarak kol damarından rahatlatıcı ve hafif uyku yapıcı ilaçlar verilebilir. Gastroskopi ve kolonoskopi işlemlerinin yapılması için gerekli olan cihaz, iki parçadan oluşmaktadır. İlk parça hastanın iç organlarının izlenmesi için gerekli olan, ucunda bir kamera bulunan ve fiber optik kablosu ile hortum şeklinde olan yapıdır. Bu cihaz da doktor tarafından izlenebilen ikinci parçası olan kumanda koludur. 

Tedavi Şekli Nasıldır?

Endoskopinin içinde küçük kanallar vardır ve bu kanallar yardımı ile küçük bir takım aletler gönderilerek, aletler yardımıyla hastanın ince bağırsağında, midesinde veya yemek borusunda sorun teşkil edebilecek hastalıklarda işlem yapılabilir. Endoskopi işlemi çoğu hastalığın teşhisinde kullanılabilen bir yöntemdir. Cihaz yardımıyla hastanın iç kısmına gönderilen kameralı cihaz ile doktor, hastanın iç kısımlarında, hastalık riski olan kısımları, kamerayla ekrana yansıtılan hastanın iç organlarını inceler ve teşhis koyarak hangi tedavi gerekliyse, bu tedaviyle işlemini gerçekleştirir. Bu yüzden gayet önemli bir işlemdir.

Hangi Hastalıklarda Endoskopi Gereklidir?

Genellikle mide ülserleri, mide kanserleri, gastrit, midede meydana gelebilecek polip veya bir başka hastalık teşhisi, kalın bağırsak kanserleri, divertikülit, kalın bağırsaktaki polipler, bazı iltihap hastalıkları, beslenme ile ilgili hastalıklar, hemoroid gibi buna benzer hastalıklarda gerekli olan bir işlemdir. 50 yaş üstü kişilerde daha sık sorun teşkil edebileceği için gerekli önlem alınmalı ve gerekli kontroller yapılmalıdır. 

Yorumlar

İlk yorumu siz yapın!

Yorum Yap

Lütfen adınızı giriniz!
Lütfen puan seçin!
Lütfen bir yorum yazın!

İlgili Yazılar

Korona Virüsü Aşıları Yeni Varyantlara Karşı Etkili Midir?

29 Temmuz 2022

Korona Virüsü Aşıları Yeni Varyantlara Karşı Etkili Midir?Korona virüs, Çin ülkesinde...

Alternatif Tıp Tedavi Yöntemleri

14 Haziran 2022

Alternatif Tıp Tedavi YöntemleriHomeopati, kişiye özgü uygulanabilen bir alternatif tedavi ...

Korona Virüs Aşısının Pandemiye Etkisi

9 Haziran 2022

Korona Virüs Aşısının Pandemiye EtkisiPandemi kıtalar arası yayılma özelliği olan salg...