
Felç nedir? Nasıl tedavi edilir?
Felç nedir? Nasıl tedavi edilir?
Felç veya diğer bir adıyla bilinen “inme” rahatsızlığı beyni besleyen damarların tıkanması ya da yırtılmasına, beynin zarar görmesine bağlı olarak beyinde oluşan hasar ile hastanın, vücudunun genellikle bir tarafında oluşan, fonksiyon kaybı şeklindedir. Beyin hasarı sonucu oluşan felç, genellikle beyinde tıkanma veya daha az görülebilecek oranda ise beyinde kanama şeklinde ortaya çıkabilmektedir. Felç genellikle önlenebilmektedir, bunu da en basit önleme şekli, felce neden olabilecek risk faktörlerinin bilinmesi oldukça önemlidir. Bu risk faktörleri ise yüksek tansiyon, sigara kullanımı, diyabet, aşırı alkol kullanımı, obezite, kötü beslenme alışkanlıkları, hiperlipidemi, stres ve bazı kalp hastalıkları gibi birçok neden felç riski oluşturmaktadır. Çoğunlukla bu risk faktörleri önlenebilir risk faktörleri olmaktadır bunu da egzersiz, sağlıklı beslenme ve sağlıklı yaşam ile yapmak kendi elinizde olmaktadır. Felç, çok acil müdahale edilmesi gereken bir rahatsızlıktır. Çoğunlukla beyin hasarı saatler içerisinde ilerlediğinden, ilk saatlerde felç geçiren kişiye tıbbı müdahale edilmesi gerekmektedir. Erken müdahale edilen felçli hastaların rehabilitasyonuna hemen başlamak iyileşmeyi oldukça artırmaktadır. Rehabilitasyonda eklem kısıtlanmalarını ve ağrılarının, bası yaraları gibi ciddi sorunların önüne geçilebilir.
Felç sebepleri nelerdir?
Felç geçiren kişinin geçici veya kalıcı felç geçirmesinin birkaç nedeni olabilmektedir. Genellikle de omurilik ya da sinir sistemlerinin bazı kısımlarında oluşan hasarların, bir sonucu olarak ortaya çıkabilmektedir. Bu hasarlar ise İnme, Travma, Poliomyelit, Serabral felç, Periferik nöropati, Parkinson hastalığı, Botulizm, Spina bifida, Çoklu skleroz, Guillain barre sendromu ve bazı sinir sistemini etkileyen ilaçlar da felce neden olabilmektedir.
Felç nasıl tedavi edilir?
Genellikle rehabilitasyon, tedavilerde çok yaygın kullanılmaktadır. Erken dönem rehabilitasyonunda erigo gibi robotik tedaviler ve hidroterapi gibi fizik tedavi biçimleri, rehabilitasyon yöntemlerinden rahatsızlık biçimine göre yararlanılabilir. Robotik rehabilitasyon, hastanın erken dönemde ayağa kaldırılması faydalı olduğu kadar, hastanın tedaviye olan motivasyonunda da etkilidir. Bu şekilde hastaların yatakta bağlı kalmayla oluşabilecek olumsuzlukların, erken dönemde önüne geçilebilir. Felç tedavisinde robotik cihazlar, soğuk sıcak tedavi yöntemleri, havuz egzersizleri ve masajlar uygulanmaktadır. Felç önlenebilir olduğu kadar tedavi edilebilir de bir rahatsızlıktır. Felç rehabilitasyonu seansları bir buçuk ve iki saat arasında değişkenlik gösterebilmektedir. Tabii bu seansların süresi, hastadan hastaya da değişmektedir.
Yorum Yap
KEMİK ERİME RİSKİNE KARŞI KALKAN !!!
İlgili Yazılar
Vücudunuz ürik Asidi Fazla Üretiyor mu ? Çaresi Nedir ve Hangi Besin İyi Gelir
Vücudumuz bazı besinleri tükettikten sonra ortaya pürinin adı verilen madde ortaya çıkar ve...
Karındaki Şişliğin 5 Sebebi
Çoğumuz karın şişkinliğinden muzdarip. Nüfusun %15 ile %35 bu şişkinlikten şikayetçidir...
KEMİK ERİME RİSKİNE KARŞI KALKAN !!!
Kuru eriğin sağlık açısından pek çok faydası vardır. İşte bunlardan bazıları: ...
KALÇA AĞRISI KANSER BELİRTİSİ Mİ
KALÇA AĞRSIKalça ağrısı, kalça ekleminde ve çevresindeki dokularda meydana gelen acı ...
Takip Edin
Yakın Zamanda Gönderilenler
