
Fıkıh Nedir?
Fıkıh Nedir?
Fıkıh hayatınızda bir davranış biçimini yansıtıyorken dini hukuk kurallarını savunmak adına da kullanabilmektedir. Bu yüzden Fıkıh kelimesi günlük yaşantımızda çok anlamlılık taşımaktadır. Çok anlamlılık taşısa da genellikle herkes tarafından bir ilim olarak kabul edildiği bilinmektedir. Aynı zamanda fıkıh ilmi ilen uğraşan kişilere de özel bir ad verilmiştir.
Fıkıh İlmi İle Uğraşan Kişiler
Fıkıh ilmi ile uğraşan kişilere fakih adı verilmektedir. Fakih adı verilen bu kişiler dini kendi görüş açılarından anlatmaktadırlar.
Fıkıh Ne Demek
Fıkıh, Kuran-ı Kerim'de de sık sık kullanılan bir kelimedir. Bu kelimenin kökünün Arapça olduğu bilinmektedir. Sözcüğün kendi has anlamına baktığımız zaman ''bir şeyin özüne varmak ve özüne inilen şeyin kapsadığı tüm incelikleri benliğine almak '' anlamına gelmektedir. Kuran-ı Kerim'de görmüş olduğunuz kullanılan hali de net bir idrak etme seviyesini ve ince şeyleri kavrama zekasını belirtmektedir. Bu doğrultuda baktığımız zaman fakih kelimesi de bir şeyi çok iyi bilen ve açıklayabilen donanımlı kişi sıfatına sahip olacaktır.
Fıkıh Kelimesinin Toplum İçerisindeki Yeri
Fıkıh, Hicri takvimin ilk dönemlerinde ortaya çıkmıştır. Öğrenmesi çaba gerektirmektedir. Kolay yollar ile fıkıh sahibi olunamamaktadır. Günümüzde kıyaslayacak olursak hafız ile eş değer zorlukta olduğunu söyleyebiliriz. Fakat zamanla sadece ve sadece din ve dünya hakkındaki kanunları içerisinde barındıran hukuki bir olgu olarak karışımıza çıkmıştır. Bugünkü haline bu şekilde dönüşmüştür.
Günlük hayatımızda adını sık sık duyduğumuz fıkıh kelimesi Türk Dil Kurumu'nda da iki farklı anlam taşıyarak karşımıza çıkmaktadır. Bu bağlamda anlamlardan birisi; eksik kullanılan ve eksik aktarılan bilgi anlamına gelir iken, bir diğer anlam ise din bilgisi içerdiğine dair kayıtlara alınmıştır. Türk Dil Kurumu tarafından fıkıh olgusu için verilmiş olan açıklama aşağıdaki şekildedir :
- Bir şeyi ne gerektiriyorsa en ince yönleri ile kavrayarak bilme.
- İslam Hukuku içerisinde yer alan hem din kuralları hem de toplum görgü ve ahlak kurallarını kapsayan olguların bütünü.
Fıkhi Yorumlar
Fakihlerin dini kendi görüşleri ile açıklaması sonucu Fıkhi yorumlar doğmuştur. Bu yorumlara kısaca göz atacak olursak şu şekildedir:
Hanefilik
Malikilik
Şafilik
Hanbelilik
Caferilik 'tir
Yorum Yap
Felsefede Evrensel Ahlak Yasası Nedir?
PEYGAMBER EFENDİMİZİN SÜNNETLERİ
İlgili Yazılar
PEYGAMBER EFENDİMİZİN SÜNNETLERİ
Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'in (s.a.v.) hayatı boyunca uyguladığı davranışlar ve söyleml...
Felak Suresi ve Anlamı
Felak Suresi ve AnlamıKur’an-ı Kerim’i yeni öğrenmeye başlayanlar Felak Suresi ve anlam...
Son İndirilen Sure Hangisidir?
Nas Suresi ve Anlamı
Nas Suresi ve AnlamıKur’an-ı Kerim’in son suresi olan Nas Suresinin Anlamı meraklı okurl...
Takip Edin
Yakın Zamanda Gönderilenler
