
Gıda İşletmelerinde Temizlik
Gıda İşletmelerinde Temizlik
Gıda işletmesi ister üretim alanında ister hizmet alanında faaliyet gösteriyor olsun, ilk ve en önemli sağlık koşulu temizliktir. Bir gıda işletmesinde temizlik standartları, üretilen gıdanın ve onu tüketen kişilerin sağlığına tehdit oluşturabilecek riskleri ortadan kaldırmalıdır. Temizlik ve dezenfeksiyonun amacı mevcut kirleri temizlemek ve mikroorganizmaları ortadan kaldırmaktır. Bunun için gıda bileşenlerinin depolandığı yüzeylerde, yiyeceklerin hazırlandığı ve dokunulduğu yüzeylerde, elle dokunulan yüzeylerde temizlik ve sanitasyon işlemleri yapılmalıdır. Mikroorganizmalar işletmede yeterince temizlenmezse üretilen gıdaları da kirletebilirler. Bu nedenle temizlik ve dezenfeksiyon sık, düzenli ve çok dikkatli yapılması gereken işlemlerdir. Mikroorganizmalar özellikle gıda üretim işletmelerinde genellikle iletme ve taşıma bantları, tanklarda, boru sistemlerinde, fayans ve vana gibi temizlenmesi zor alanlarda bununla birlikte tezgah, dolap, raf gibi gıdaların temas ettiği alanlarda bulunur ve çoğalırlar.
Gıda İşletmelerinde Sanitasyon
Halk sağlığını korumak için yüzeylerdeki her türlü kiri temizlemek için alınan tüm önlemlerin adı sanitasyondur. Temizleme ve dezenfeksiyon işleminin adı olarak da ifade edilebilir. Hijyeni sağlamak için bu işlemlerin uygulandığı tüm alan ve ekipmanlardaki mikroorganizma sayısı minimuma indirilmelidir. Bu sürecin sağlanması genel koşulların korunmasında en önemli yardımcıdır. Tüm bu açıklamalar ve gıdalardaki olası bulaşmaların oluşturduğu riskler göz önüne alındığında temizlik ve sanitasyonun önemi daha iyi anlaşılmaktadır. Gıda ve halk sağlığı açısından risk oluşturabilecek kirlerin temizlenmesi ve önlenmesi için aşağıdaki hususlara dikkat edilmelidir:
Gıda işletmesi temizliği için çevredeki yiyecekleri etkileyebilecek kirleticiler olmamalıdır. Gıda ile doğrudan temas eden tüm makine ve aletler temizlenebilir ve gerekirse sterilize edilebilir olmalıdır. Tüm tesisler, aletler ve ekipmanlar her kullanımdan önce ve sonra uygun bir temizlik programına göre iyice temizlenmeli ve dezenfeksiyon programında belirtildiği gibi düzenli olarak dezenfekte edilmeli ve dosyalanmalıdır. Zeminleri, yüzeyleri ve ekipmanları temizlemek ve dezenfekte etmek için gerekli araçlar, paslanmaya karşı dayanıklı ve temizlemesi kolay malzemelerden yapılmalıdır. Çapraz kontaminasyonu önlemek için temizlik ürünleri renk kodlu olmalıdır. (Beyaz : Makine, kırmızı : tehlikeli bölge) Temizlik ve dezenfeksiyon ürünleri her zaman açıkça tanımlanmalıdır.
Yorum Yap
EVİ DAHA DÜZENLİ HALE GETİRMENİN YOLLARI
İlgili Yazılar
Evimizi daha derli toplu ve her zaman tertemiz yapmanın yolları ...
Bugün bir çok okurumuzun işine yaracak bir yazı hazırladım.Bu devirde kadınların büyük b...
Ev Temizliğinde Yaptığımız Büyük hatalar
Çoğumuz makinede bulaşık bırakmamanın, kirli kıyafetlerin çamaşır makine de hemen yıkam...
EVİ DAHA DÜZENLİ HALE GETİRMENİN YOLLARI
Ahşap ve Laminat Parkeleri Parlatmak İçin İpuçları Nelerdir?
Ahşap ve Laminat Parkeleri Parlatmak İçin İpuçları Nelerdir? Ahşap ve laminat parke gü...
Takip Edin
Yakın Zamanda Gönderilenler
