
Günde Kaç Saat Uyumalıyız?
Günde Kaç Saat Uyumalıyız?
Vücut bağışıklığımızın yüksek tutulması için en önemli maddelerden biri düzenli uyumaktadır. Uykunun insan sağlığı için gerekliliği ile ilgili bugüne kadar pek çok araştırma yapılmıştır. Uykusuzluk problemlerinin fiziksel pek çok hastalığa sebep olduğu bilinmekle birlikte bunun yanı sıra psikolojik olarak da oldukça fazla yan etkisi bulunmaktadır. Kişinin yaşı ile bağlantılı olarak değişebilen uyku saatleri 18 ile 64 yaş arası yetişkin bireylerde 7-9 saat aralıklarında değişebileceğini göstermektedir. 64 yaş üzerine çıkıldığında günlük alınması gereken uyku saati düşmekte ve 7 saatlik uykunun yettiği analiz edilmektedir. Günde alınması gereken uyku saati bu açıklamalardan da anlaşıldığı üzere yaş ilerledikçe düşüşe geçmektedir. Aynı durum bebeklik çağlarında günlük 14-17 saat uyku gerekliliği ile kendini ortaya koymaktadır. Bu süre çocuk büyüdükçe azalmakta ve 9 ile 11 saat uykunun yeterli geldiği döneme girilmektedir.
Uykunun İnsan Hayatına Faydaları
İyi ve kaliteli bir uyku insanın bağışıklık sisteminin güçlenmesinde oldukça yararlıdır. Stresi azaltarak mutluluk hormonlarının salgılanmasında destek görevi gören düzenli uyku sayesinde endişe ve kaygı durumları da azaltılmış olur. Ruhsal dinginlik sağlayan kaliteli uyku uyumak aynı zamanda zihinsel olarak da sakinleşmemizin en önemli etki edenlerindendir. Kaliteli uyku uyumayan kişiler üzerinde yapılan araştırmalarda bu kişilerin bir şeye odaklanma konusunda diğer insanlara oranla daha fazla problem yaşadığını göstermektedir. İnsanın kendisini iyi hissetmesine yol açan uyku aynı zamanda kilo verme konusunda da en etkili çözümlerden birini oluşturmaktadır. Bu konuda yapılan araştırmalarda obezite riski ile en fazla karşılaşan insan grubu uyku düzensizlikleri yaşayan gruptan oluşmaktadır.
Özellikle iş hayatında yoğun bir şekilde çalışan ve stresli olan kişilerde uyku problemlerinin daha sıklıkla gözlemlendiği analiz edilmiştir. Bu kişiler uyku problemlerini zamanında halledemez ise stres düzeyleri daha kaygı verici seviyelere çıkabilmekte bu da işteki başarılarını ve odaklanma durumlarını etkilemektedir.
Çocuklarda uykunun önemi ise her yaş grubunda farklı şekillerde karşımıza çıkmaktadır. Örneğin okul çağında olan çocuklarda alınan kaliteli uyku derslerde ki başarı ve odaklanma durumlarını birebir ilgilendiren ve pozitif yönde katkı sağlayan öneme sahiptir.
Yorum Yap
Plüton Neden Artık Bir Gezegen Değil?
İlgili Yazılar
Meğer Makinemizde ki Bardaklar Bu Nedenle Çiziliyormuş
Bulaşık makinesi, deterjanın kalitesi, çok sık yıkama yapmak, yüksek ısıda yıkamak gibi ...
Mikrodalga Fırın Hangi Amaçlar İçin Kullanılır?
Mikrodalga fırınlar teknolojinin ilerlemesi ile birlikte mutfaklarımızda yer almaya başlayan ...
Plüton Neden Artık Bir Gezegen Değil?
Plüton Neden Artık Bir Gezegen Değil?Plüton bir cüce gezegendir. Plüton’un Amerikalı as...
Zaman Yolculuğu Mümkün Müdür?
Zaman Yolculuğu Mümkün Müdür?Eski zamanlarda olsaydık bunu sorduğunuz için alay konusu o...
Takip Edin
Yakın Zamanda Gönderilenler
