Hafızanın Sınırı Var mı?

23 Temmuz 2021

 

Hafızanın sınırı, 20 ciltten oluşan 5 setlik bir ansiklopedi ezberi yapabilecek kapasiteye sahiptir. İnsan beyni 3 adet bin terabayt yani 3 pet baytlık bir alana sahiptir. Sinirbilimci ve beyin uzmanları yıllardır yaptıkları çalışmalar ile insan hafızasının bir sınırı olup olmadığını anlamaya çalışmaktadırlar. Yapılan araştırmalar bu verileri doğrular nitelikte olsa da özellikle sinirbilim uzmanları bu bilgilere karşı çıkmaktalar. Çünkü insan beyninin çalışma yöntemi ve hesaplama sistemleri farklılık göstermektedir. Yukarıda verilen rakamların abartı olduğunu, daha doğru bilgilerin farklı olduğunu savunan uzmanlara göre, hafızanın sınırı 10 ila 100 terabayt arasındadır. Aslında kolay bir anlatım ile söylemek gerekir ise hiç kapanmadan 300 yıl kadar televizyon izleyip bütün bunların kaydedilmesi hafızayı ancak doldurur. 

 

 

Beyin araştırmalarında çıkan sonuçlara göre, beyin içinde bulunan 100 milyar nörondan 1 milyar civarı hafıza ile ilgilidir. Ancak 1 milyar nöronun birbirleri ila bağlantı durumları farklı olabilmektedir. Bu bağlantıların bir kısmı anne karnında oluşur iken, bir kısmı doğum sonrasında yaşanılan tecrübe ve deneyimlere göre şekillenir. Bağların güçlenip gelişebilmesi için birbirleri ile ilişkilendirilmesi gerekir. Bu ilişkilendirme yöntemi ise hem bilinçli hem bilinç dışı olmaktadır. 

Kişiler günlük hayatta pek çok bilgi ile karşılaşmaktadırlar. Beyin her bilgiyi kısa süreli de olsa kayıt altına almaktadır. Ancak daha sonra bu bilgiler tamamen silinir. Çünkü beyin aralıksız kayıt yapma özelliğine sahip değildir.

 

 

Hafıza Sınırı Unutkanlık Sebebi Midir?

Hafızanın sınırı, unutkanlık sebebi değildir. İnsanlar sahip oldukları bilgileri, okudukları, gördükleri ya da tattıkları şeyleri neden unuttuklarını bir türlü çözememektedir. Çünkü bilgilerin beyine kaydedildiği ve orada saklandığı düşünülmektedir. Ancak durum bu kadar basit değildir. Bilgilerin kalıcı olması için birbirleri ile bağlantılı olarak öğrenilmesi gerekir. İki farklı bilgiyi birbirlerine bağlantı kurarak öğrenmek bilgiyi kalıcı kılar. Yapılan tekrarlar sayesinde ise bilgi tamamen kaydedilir. Tamamen kaydedilen bilgiler kalıcıdır. Beyin kapasite olarak yüksek alanlara sahip olsa da bilindiği üzere bilgisayar formatında çalışan bir makine değildir. Beyin bilgileri otomatik olarak kaydetme özelliği göstermez, üstelik kaydedilen bilgileri de kusursuz olarak saklayamaz. Yani kişiler istedikleri bilgiyi beyne kaydedip, istediklerini silemez.

 

 

Anılar Nasıl Oluşur?

Hafızanın sınırı içinde en fazla alanı anılar kaplar. Anıları oluşturan etmenler duygusal ilişkilerdir. Duygusal ilişkiler, insanlarda güçlü duygular yaratır ve daha güçlü bağlantılar kurar. Bu nedenle anılar unutulmazlar. Sık tekrarlandığı ve olaylar arasında bağlantı kurulduğu için kayıtları beyin tarafından silinmemektedir.

Yorumlar

İlk yorumu siz yapın!

Yorum Yap

Lütfen adınızı giriniz!
Lütfen puan seçin!
Lütfen bir yorum yazın!

İlgili Yazılar

Meğer Makinemizde ki Bardaklar Bu Nedenle Çiziliyormuş

21 Eylül 2023

Bulaşık makinesi, deterjanın kalitesi, çok sık yıkama yapmak, yüksek ısıda yıkamak gibi ...

Mikrodalga Fırın Hangi Amaçlar İçin Kullanılır?

19 Eylül 2023

Mikrodalga fırınlar teknolojinin ilerlemesi ile birlikte mutfaklarımızda yer almaya başlayan ...

Plüton Neden Artık Bir Gezegen Değil?

30 Temmuz 2022

Plüton Neden Artık Bir Gezegen Değil?Plüton bir cüce gezegendir. Plüton’un Amerikalı as...

Zaman Yolculuğu Mümkün Müdür?

29 Temmuz 2022

Zaman Yolculuğu Mümkün Müdür?Eski zamanlarda olsaydık bunu sorduğunuz için alay konusu o...