
Hayvanların Deneylerde Kullanılması Etik Midir?
Hayvanların Deneylerde Kullanılması Etik Midir?
Bilimin insan hayatına katkısı tartışmasız bir boyuttadır. Çağlar boyu öncelikle çeşitli bitkiler ve yağlar kullanılarak insanlık kendi hastalıklarına şifa aramıştır. Bu süreç içerisinde doğanın içinde bulunduğu ve kimyasalların bilimle doğrudan karışmadığı alanlarda hayvanların deneylerde kullanıldığına rastlanmamaktadır. Teknolojinin gelişmesi ve hızlı yayılan salgınlarla 'veba salgını, çiçek hastalığı' gibi çözüm üretilebilmek için aşı üretiminde birtakım yenilikler ortaya çıkmıştır.
Hayvanların Deneylerde Kullanmak
Tıbbi etik içerisinde hastaya en az zarar verilmesi ve zarardan kaçınılması çok önemli bir konuyu oluşturmaktadır. Burada bahsedilen hasta- doktor ilişkisi ise insanlık ile ilgilidir. Hayvanların deneylerde kullanılması insanlar ile memeli hayvanlar arasındaki benzerlikleri farkeden Hipokrat'tı ve bu tarih M.Ö. 500'e dayanmaktadır. İnsanın içindeki keşif duygusu hayvanlar üzerinde hakimiyet kurmanın başlangıcını oluşturmuştur. Devamında çağlar boyu birçok bilim insanı ve filozof hayvanların deneylerde kullanılması etik midir tartışmasına katılsa da bu durumun hayvanlar için hiçbir kazanımı olmamıştır. Ünlü düşünür Descartes, hayvanları insanlardan daha alt bir sınıfta olduğu görüşünü benimseyerek 'insanmerkezcilik' görüşünü desteklemiştir. 18. yüzyıla gelene değin havanlar için savunuculuk eden güçlü bir kesim bulunamamıştır. Yalnızca 18. yy başlarında muhalefet tarafından hayvanların makine olmadığı, onlarında tıpkı insanlar gibi hissedebildiği görüşü savunulmaya başlanmıştır.
Hayvanlar üzerinde yapılan deneylere muhalefet olan insanlar
Küçük küçük çıkan muhalefet seslerinin yanı sıra bu düşünce akımı beslenme biçimlerine dek etkilemiş ve bazı insanları 'vejeteryan ya da vegan' beslenmeye itmiştir. Hayvanların üzerinde yapılan deneyler başlangıçta çeşitli benzerliklerin karşılaştırılması şeklinde yapılsa da devamında kozmetik gibi sektörlerde 'insanmerkezci' bir tutum sergilemeye itmiştir. İnsanların yüzünde herhangi bir sorun olmasın diye hayatları boyunca kullanmayacakları çeşitli kozmetik ürünlerinin deneylerine maruz kalan hayvanlar bu durum sebebiyle ciddi şekilde zarar görmekte ve kimi zaman vücut uzuvlarını, görme yetilerini ya da seslerini kaybetmektedir. Önceleri ilaç ya da keşif duygusuyla başlayan bu deney dizimi devamında yalnızca insanların çıkarını korumanın yanı sıra katlanarak daha sert bir tutum olmaya devam etmiştir. Hayvanların deneylerde kullanılmasının etik tartışmasında iki farklı grup vardır ve bu gruplardaki muhalefet söylemlerinin günümüz dünyasında haklı olduğu da tespit edilmiştir. Hayvanlarda tıpkı insanlar gibi doğar, büyür yaşar ve ölür. Doğal hayatta beslenmeleri için insan yardımına ihtiyaç duymazken, hissedebilirler.
Yorum Yap
KAHVELİ SICAK ÇİKOLATA TARİFİ
İlgili Yazılar
KUŞBURNU YAĞI NASIL KULLANILIR
Kuşburnu yağı, kuşburnu meyvelerinden elde edilen bir bitkisel yağdır. Kuşburnu, C vitamini, ...
Susuzluğa En Fazla Dayanan Hayvan Hangisi ?
Suyun çok fazla olmadığı yerlerde yaşayan hayvanlar, aşırı sıcak, kurak ve çöl gibi yer...
KUZU ETLİ ŞEVKETİBOSTAN TARİFİ
Kuzu etli şevketibostan, Türk mutfağına ait geleneksel bir yemektir. Şevketibostan olarak da bi...
Merkez Bankası Parası Nedir?
Merkez Bankası Parası Nedir?Merkez Bankası ülkelerin para politikalarını belirlemede en ö...
Takip Edin
Yakın Zamanda Gönderilenler
