Hepatit B Nedir?

2 Ocak 2022

Hepatit B Nedir?

Hepatit B nedir sorusu sıkça sorulan sağlık ile ilgili sorulardandır. Hepatit B kısaca dünyada yaygın olan karaciğer iltihabıdır. Hastalık hepatit B virüsü nedeni ile görülür. Hepatit B hastalığı insandan insana bulaşır. Bulaşma yolu kan ve kan ürünleri, enfekte vücut sıvılarıdır. Bulaşma yolları korunmasız birliktelik, steril olmayan iğne ve tıbbı cihazlar, hamilelik döneminde bebeğe bulaştırma, uyuşturucu ilaç kullanılma sonrası gibi durumlarda olabilir. Aynı kaptan yemek yemek, içmek, öpüşmek, aynı tuvalet veya havuzu kullanmak gibi etkileşimlerle bulaşmaz. Hepatit B hastalığı akut veya kronik olarak görülür. Belirtisiz taşıyıcı (sessiz taşıyıcı) olabileceği gibi siroz, karaciğer kanserine varan ağır sonuçları da olabilir. Hepatit B, kan testleri yapılması sonucu tanı konur. Yapılan testler sonrası kronik veya akut hepatit B, taşıyıcı, geçirilmiş enfeksiyon, bulaştırıcılık durumu tespit edilebilir. Hepatit B nedir sorusunu merak edenlerin içi rahat olsun Hepatit B önüne geçilebilir ve tedavisi mümkün hastalıklardandır.

Hepatit B Belirtileri

  • Ciltte ve gözlerde sararma meydana gelir.
  • İştahsızlık görülür.
  • Halsiz hissedilir.
  • Ateşlenme oluşur.
  • Eklemlerde ağrı görülür.
  • Bulantı ve kusma olur.
  • Karın ağrısı meydana gelir.

 Hastalığın 6 hafta ve 6 ay arası kuluçka dönemi vardır. Bu süreçte bilmeden hastalık bulaştırılabilir. Eğer hepatit B teşhis edildikten 6 ay sonra hala belirtiler devam ediyorsa kronik hepatit B görülmektedir. Kronik hepatit B hastalığı genellikle erken yaşlarda görülür.

Hepatit B Aşı ve Tedavisi

Günümüzde hepatit B hastalığı aşı yolu ile önlenebilir bir hastalıktır. Aşı %90 koruma oranı sağlamaktadır. Ülkemizde bebeklerde belli rutinler ile hepatit B aşısı uygulanmaktadır. İlerleyen yaşlarda hastalığa karşı bağışıklıkta azalma görülürse yeniden aşı olunması önerilir. Hepatit B nedir sorusunu daha çok bu hastalığa yakalananlar sormaktadır. Hepatit B tanısı konmuş hastalara (taşıyıcı veya aktif olanlara) aşı tedavisi uygulanmaz. Akut Hepatit B geçirenlere özel bir tedavi yapılmaz ama şikayetleri gidermek için ilaçlar verilmektedir. Kronik Hepatit B geçirenlerde virüsü kontrol altına almak ve karaciğere verilecek zararı en aza indirmek için ilaç tedavisi yapılır.

Bu hastalığa yakalanan kişilerin sağlıklı çocukları olabilir. Ancak hamilelik dönemi ve doğum sırasında bir takım önlemler alınması gerekebilir. Bu konuda ilgili doktorla konuşulması oldukça önemlidir.

 

Yorumlar

İlk yorumu siz yapın!

Yorum Yap

Lütfen adınızı giriniz!
Lütfen puan seçin!
Lütfen bir yorum yazın!

İlgili Yazılar

Korona Virüsü Aşıları Yeni Varyantlara Karşı Etkili Midir?

29 Temmuz 2022

Korona Virüsü Aşıları Yeni Varyantlara Karşı Etkili Midir?Korona virüs, Çin ülkesinde...

Alternatif Tıp Tedavi Yöntemleri

14 Haziran 2022

Alternatif Tıp Tedavi YöntemleriHomeopati, kişiye özgü uygulanabilen bir alternatif tedavi ...

Korona Virüs Aşısının Pandemiye Etkisi

9 Haziran 2022

Korona Virüs Aşısının Pandemiye EtkisiPandemi kıtalar arası yayılma özelliği olan salg...