İklim Değişikliğinin İç Anadolu Bölgesindeki Göllere Etkileri  

27 Nisan 2022

İklim Değişikliğinin İç Anadolu Bölgesindeki Göllere Etkileri  

Türkiye de dahil olmak üzere Akdeniz Havzası, küresel iklim değişikliğinden en çok etkilenen alanlardan biri olarak kabul ediliyor. Akdeniz havzasında sıcaklıklardaki 2°C'lik bir artış bile tarımsal kuraklıklara, beklenmedik hava olaylarına, sıcak hava dalgalarına, artan sayıda ve orman yangınlarının etkilerine, kuraklıklara ve bunun sonucunda biyolojik çeşitlilik kaybına, turizm gelirlerinin azalmasına, tarımsal üretkenliğin azalmasına neden olacaktır. Bu durumda İklim Değişikliğinin İç Anadolu Bölgesindeki Göllere Etkileri merak edilmektedir. İç Anadolu bölgesinde kuraklık etkilerini insanlara hissettirecek. Ayrıca, Türkiye 2000 yılından bu yana rekor seviyelerinin yaklaşık %50'sine ulaşırken, bu oran rekor seviyelerin %10'una gerilemiştir. Başka bir deyişle, son 25 yılda, sıcaklık eğilimlerinin tümü, sıcaklık dalgalarının sıklığı ve şiddeti arttıkça daha ılıman ve daha sıcak noktalara doğru kaymıştır.  

 İç Anadolu'daki ortalama sıcaklıklar da yükselişte ve özellikle maksimum sıcaklıklar açısından son zamanlarda rekorlar kırıyor. Ancak, bu iklim değişikliği etkilerinin çoğu bugünü etkiliyor, bu nedenle geçmişteki değişiklikleri tespit etmek için özellikle göller ve rezervuarlar incelenmelidir. Bu talebin temel nedeni, göl alanının iklim değişikliklerini kaydeden çok düzenli bir depo oluşturmuş olmasıdır. İç Anadolu'daki göllerdeki son ve paleoiklimsel değişiklikler, göl tabanından toplanan tortu örnekleri ile açıklanabilir.  

İklim Değişiklerinin Akşehir Gölü'ne Etkileri  

Akşehir Gölü, İç Anadolu'nun güneybatı kesiminde Konya-Afyonkarahisar İli arasında yer almaktadır. Göl havzası, toplam drenaj alanı 7.340 kilometrekare olan kapalı Akşehir gölünün güneydoğu ucunu oluşturan bir alt havzadır. Akşehir Havzası büyük bir çöküntü havzasıdır. Akşehir Göl Havzası'nın ortalama yükseltisi 958m'dir. Bu nedenle havzadaki her türlü yağış ve yeraltından yerüstüne kadar olan sular Akşehir Gölü'nde doğal akışla, en azından doğal koşullarda beklenen şekilde toplanır. Bu göl iklimsel bir geçiş noktasındadır.  

İklim Değişiklerinin Eber Gölü'ne Etkileri  


Eber Gölü çevresinde gerçekleştirilen tarımsal faaliyetler için su ihtiyacı  göle akan kaynaklardan, bazen de doğrudan gölden sağlanmaktadır. Göl çevresinde yoğun  tarımsal faaliyetler yapılmaktadır. Tarımsal faaliyetlerin yanı sıra hane halkının kullandığı evsel su miktarı da her geçen gün artmaktadır. 

 

Yorumlar

İlk yorumu siz yapın!

Yorum Yap

Lütfen adınızı giriniz!
Lütfen puan seçin!
Lütfen bir yorum yazın!

İlgili Yazılar

Meğer Makinemizde ki Bardaklar Bu Nedenle Çiziliyormuş

21 Eylül 2023

Bulaşık makinesi, deterjanın kalitesi, çok sık yıkama yapmak, yüksek ısıda yıkamak gibi ...

Mikrodalga Fırın Hangi Amaçlar İçin Kullanılır?

19 Eylül 2023

Mikrodalga fırınlar teknolojinin ilerlemesi ile birlikte mutfaklarımızda yer almaya başlayan ...

Plüton Neden Artık Bir Gezegen Değil?

30 Temmuz 2022

Plüton Neden Artık Bir Gezegen Değil?Plüton bir cüce gezegendir. Plüton’un Amerikalı as...

Zaman Yolculuğu Mümkün Müdür?

29 Temmuz 2022

Zaman Yolculuğu Mümkün Müdür?Eski zamanlarda olsaydık bunu sorduğunuz için alay konusu o...