
İmar Barışı Nedir?
İmar barışı birtakım sebeplerden dolayı kat irtifak tapusuna sahip olamayan kişilerin sahip olduğu tapulara imar hakkı tanıyan bir sistemdir. Bir tapunun imar barışından faydalanabilmesi için birtakım şartlar bulunmaktadır. Bunlardan ilki imar barışı dahilinde olan yapılar için yapı kayıt belgesi oluşturmaktır. İmar barışının kapsadığı tapu türleri arasında kat irtifak tapusu hükmünde olan ancak kat mülkiyeti bulunmayan taşınmazlar yer almaktadır.
İmar Barışı Kapsamı
Ülkemizde farklı birçok sebepten ötürü iskân hakkı alamamış birçok yapı bulunmaktadır. İmar barışı kapsamında iskân hakkı tanınmayan bu yapılar için 2007 yılından önce yapılmış olma şartı ile kat mülkiyeti hakkı tanınmaktadır. İmar barışı yasası kapsamı dahilinde izin verilenden daha fazla kat ve daire yapan kişiler de bu yasadan yararlanma şansına sahip olmuşlardır. Bunun dışında balkon gibi eklentiler yapılan yapılarda da imar barışı hükümlerinden faydalanmak mümkün kılınmaktadır. İmar barışı konusunda en çok merak edilen konulardan bir tanesini de gecekondu şeklinde izinsiz yapılan yapıların bu yasadan faydalanarak imarlı hale gelip gelmeyeceği konusudur. Yasada bununla ilgili olarak gecekondularında yapı kayıt belgesi alabileceği konusu ayrıca düzenlenmiştir. İmar barışı kapsamında değerlendirilebilecek diğer konular aşağıda belirtilmiştir.
- Güneş enerji santralleri
- Prefabrik yapılar,
- Sahibi olunan tarla veya arsa üzerinde inşaatı yapılan yapılar,
- Tapu tahsis evrakı olan tapular
İmar barışı nedir? Sorusunun cevabında imar barışı çıkan kanuna göre imar ve kayıt altına alınan yapılar için kullanılan bir ifadedir. Ülkemizde 2017 senesinde önce yapılmış imarı olmayan yapıların kayıt altına alınması amaçlanan bu sistemden şu ana kadar milyonlarca insan yararlanmış durumdadır. Bu kapsamda daha önceden alınmış yıkım kararı ve para cezaları da kaldırılmış olup bu tarihten önce yapılmış yapıların sahiplerinin başvuru esasına göre değerlendirilerek kapsama alınıp alınmama durumu netleştirilmektedir. İmar barışı işlemlerinin akabinde daha önceden kredi teminatı olarak kabul edilmeyen yapılar kredilendirmeye de uygun hale gelmiş olurlar. Bu kanundan yararlanmak isteyenlerin Çevre ve Şehircilik Bakanlığının yetkili kıldığı makamlara bizzat başvuru yapması gerekmektedir. Yapıların depreme dayanıklılık yönünden test edilmesi ise tapu sahibinin sorumluluğunda olacaktır.
Yorum Yap
KAHVELİ SICAK ÇİKOLATA TARİFİ
İlgili Yazılar
Salgınların Toplumsal Etkileri
BU BİTKİ TAM BİR MUCİZE
Şevketi Bostan otu nedir Şevketibostan otu, Cucurbita pepo adlı kabakgiller familyasına ait...
KUDUZ BELİRTİLERİ
Kuduz, ölümcül bir viral enfeksiyon hastalığıdır. Bu hastalık, hayvanların ısırması veya...
Takip Edin
Yakın Zamanda Gönderilenler
