İpotek Nedir?

23 Mart 2022

İpotek Nedir?

İpotek özellikle kredi yada borç konularında kullanılan ifadelerden bir tanesidir. İpotek nedir? Sorusu çokça araştırılan konulardan olduğundan yazımızın devamında bu kavram hakkında detay bilgiler bulabilirsiniz. İpotek alınan borcun ödeme süresi boyunca garanti kapsamına alınması amacıyla taşınmazlar üzerine konulan teminat niteliğinde bir kayıt işlemidir.  Yani alınan borcun ödeme dönemi boyunca maddi bir teminat alınarak güvenceye alınmasıdır. Burada ipotek konulacak olan taşınmaz ev, konut, mesken gibi yapılardan oluşabileceği gibi arsa, tarla , bahçe gibi taşınmazlardan da oluşabilmektedir. İpotek genellikle bankaların verdiği kredilerin teminatına aldıkları güvencelerden oluşabileceği gibi her hangi bir alışveriş durumunda kurumların yada kişilerin başvurabileceği yöntemlerden biri de olabilmektedir. Borcun ifa süresi içinde ödenmediği takdirde ipotek alacaklısı olan kişi ve kurumlar ipoteği bozdurma yani satma yoluna giderek borcun kapanmasını sağlama hakkına sahip olurlar.

İpotek Değeri Nasıl Belirlenir?

Borcun ödenmeme durumuna karşı tedbir olarak alınan ipotek işlemlerinde taşınmaz üzerine konulan ipoteklerde belirli bir ipotek bedeli yazmaktadır. Tapudan konulan bu şerhlerde konulacak ipotek değeri alınan borç veya kredi tutarı ile ilişkili tutulmaktadır. Bankalar genellikle yasal faiz ve temerrüt faizi yansıması durumunda oluşacak değerler üzerinden ipotek işlemi yapmaktadır. İpotek konulan gayrimenkul satış ile el değiştirse bile ipotek kaldırılmadığı müddetçe devam eder niteliktedir. İpoteğin kaldırılma işlemi borç bittiğinde ipoteği alan kurumun ipotek fek beyanı ile gerçekleşmektedir. İpotek koyma ve ipotek kaldırma işlemlerinin tamamı Tapu Müdürlüklerinde yapılan işlemler olup bunun noterde yada bunun haricinde makamlarda yapılamamaktadır.

İpotek Sadece Borçlu Üzerine Olan Gayrimenkuller Üzerine mi Konmaktadır?

Borcu veya krediyi alan kişi ile ipotek konulacak taşınmazın sahibinin aynı kişiler olması zorunluluğu bulunmamaktadır. Rıza gösterip tapuda imza vermesi halinde 3.derece şahıslar yada tüzel kişilikler de ipotek borçlusu olabilmektedirler. Bu tarz durumlarda borcun zamanında ödenmemesi halinde ipotek veren üçüncü kişiler borçtan sadece verdikleri ipotek ile sorumlu olmaktadırlar. Diğer bir ifade ile borcun ödenmemesi halinde krediyi veren kurum taşınmazın satışını isteme hakkına sahip olduğundan taşınmazın satışı ile kredi kapatılmaktadır. 

 

Yorumlar

İlk yorumu siz yapın!

Yorum Yap

Lütfen adınızı giriniz!
Lütfen puan seçin!
Lütfen bir yorum yazın!

İlgili Yazılar

Meğer Makinemizde ki Bardaklar Bu Nedenle Çiziliyormuş

21 Eylül 2023

Bulaşık makinesi, deterjanın kalitesi, çok sık yıkama yapmak, yüksek ısıda yıkamak gibi ...

Mikrodalga Fırın Hangi Amaçlar İçin Kullanılır?

19 Eylül 2023

Mikrodalga fırınlar teknolojinin ilerlemesi ile birlikte mutfaklarımızda yer almaya başlayan ...

Plüton Neden Artık Bir Gezegen Değil?

30 Temmuz 2022

Plüton Neden Artık Bir Gezegen Değil?Plüton bir cüce gezegendir. Plüton’un Amerikalı as...

Zaman Yolculuğu Mümkün Müdür?

29 Temmuz 2022

Zaman Yolculuğu Mümkün Müdür?Eski zamanlarda olsaydık bunu sorduğunuz için alay konusu o...