
Kabartma Tozu Keki Nasıl Kabartabiliyor
Eskiden insanlar mide problemi yaşadıklarında mide ilaçları ve maden suyu olmadığı için karbonatı suya karıştırarak içerlermiş. Bunun yanı sıra karbonatı diş temizliğinde de kullanılırdı. Çocuklar içinde oldukça eğlenceli bir araçtı diyebiliriz. Evde yapılan limonata ve ayran içine konulan karbonat çalkalanarak köpükleri fışkırtılırdı. Gelen misafirlere yapılan kahvenin daha köpüklü olması içinde kullanılırdı. Yani anlayacağınız karbonat yalnızca hamur işlerinde kullanılmıyordu.
Bilimsel adı sodyum bikarbonat veya soda denilir. Bu beyaz tozu ilk keşfeden kişi 18. yüzyılda kimyager olan Joseph Prestles'dir. Ancak kabartma tozu olarak ilk 19. yüzyılın ortalarında kullanılmaya başlamıştır. İngiliz kimyager Alfred Bird, hamur mayasına karşı alerjisi olan eşi için mayasız ekmeğin yapımını araştırmıştır. Yaptığı araştırma sonunda karbonatı mutfağa eklemiş oldu.
Kabartma tozu içinde bulunan 3 ana temel vardır; asit, baz ve dolgu malzemesidir. Örnek, sodyum bikarbonat bazik madde ile, limon suyunun maddelerin asidi ve mısır nişastası da karbonatı kuru tutarak topaklanmasını önleyebilmek için konulan dolgu malzemesini oluşturuyor. Bunun yanı sıra dolgu maddesi pakette olan kabartma tozunun içinde oluşan asidin pakete zarar vermesini önlemektedir.
Karbonatın su ve asit ile birleştiğinde bir kaç bileşene ayrılmaktadır. Karbondioksit gazı ortaya çıkar, tat ve aromatik verici bileşenler ortaya çıkmaz. Buda yapılan ürünün tadını etkilemeyecektir. Zaman zaman sodyum bikarbonat yalnızda kullanılır ama o zaman da kabarcıkların oluşması için kekin hamurunda mutlaka karbonat ile birleşebilecek limon suyu ve yoğurt gibi asitlerin olması gerekmektedir.
Not: Karbonat yalnızca hamur işlerinde kullanılmıyor. Diş beyazlatmakta, (haftada bir kere) yanmış tava ve tencerelerde, beyaz kıyafetlerin daha beyaz olması için, taze çiçeklerin daha uzun ömürlü olması için, ekşisi fazla gelen salatanın ekşini almak içinde kullanabilirsiniz.
Yorum Yap
Enfes Tiramisu Tatlısı Nasıl Kolayca Yapılır ?
ETLİ KARALAHANA DOLMASI TARİFİ
İlgili Yazılar
ETLİ KARALAHANA DOLMASI TARİFİ
Etli karalahana dolması tarifi için malzemeler: 15-20 adet karalahana yaprağı 250 gram k...
HINGEL MANTISI TARİFİ
Hingel mantısı, Türk mutfağının geleneksel lezzetlerinden biridir ve özellikle Gaziantep yör...
KURU PATLICAN DOLMASI TARİFİ
Kuru patlıcan dolması, kış aylarında yapılan ve Türk mutfağının geleneksel lezzetlerinden ...
ET TANTUNİ TARİFİ
Tabii, size tantuni tarifi verebilirim. İşte gerekli malzemeler ve tarif adımları:Malzemeler...
Takip Edin
Yakın Zamanda Gönderilenler
