Kalp Krizi Nedir?

5 Ocak 2022

Kalp Krizi Nedir?

Kalp krizi, koroner damarlarda meydana gelen tıkanıklık ya da damarlarda oluşan aşırı daralma sebebi ile kalp kasına giden kan akışının durması sonucu oluşur. Kalbe kanın ulaşmadığı her saniye kalıcı hasarlara sebebiyet verebilir. Kalp krizi miyokardiyal infarkt olarakta adlandırılır. Dünyada ve ülkemizde kalp krizi vakaları en sık rastlanan vakalardır. 

Atar damarlar kalbi besleyen damarlardır. Atar damarlarda meydana gelen ani tıkanma kalp kasının yeterli oksijen miktarını alamamasına neden olur. Kalbin yeterli oksijeni alamaması kalp dokusunda hasara neden olabilir. 

Kalbe kan akışını sağlayan damarların duvar kısmına kolesterol gibi yağ yapısında maddeler tutunur ve birikir. Bunlara plak denir. Biriken plaklar zamanla damarı daraltarak üzerinde çatlaklar oluşturur. Çatlaklarda oluşan pıhtılar ya da damarların duvarlarından kopan plaklar damar tıkanıklığına sebep olup kalp krizi meydana getirebilir. Damar tıkanıklıkları erken tespit edilip tedavi edilmezse kalp dokusu kaybına neden olur. Bunun sonucunda kalbin kanı pompalama gücü azalır ve kalp yetmezliği görülmeye başlar.    

Kalp Krizi Belirtileri Nelerdir?

  • Kalp krizi belirtilerinden en sık görülen göğüs ağrısıdır. Göğüs kafesine ağırlık ve baskı hissi verir.
  • Göğüs kafesindeki ağrı sol kol, boyun, çene, omuz, karın ve sırt bölgelerine de yayılabilir.
  • Kişiye sıkıntı hissi verebilir.
  • Baş dönmesi olabilir.
  • Mide bulantısı meydana gelebilir.
  • Nefes darlığı ile kolay yorulma hali olabilir.
  • Kalp ritim bozukluğu görülebilir.
  • Terleme hali olabilir.

Kalp krizi rahatsızlığı belirtileri kişilere göre değişmektedir. Meydana gelen rahatsızlık birkaç dakika olup, genellikle kısa sürelidir. Fakat uzun süren ve diğer günde tekrar eden durumlar meydana gelebilir. Böyle durumlarda acil doktor müdahalesi gerekebilir.

Kalp Krizi Tedavi Yöntemleri

Kalp krizi anında tam donanımlı bir hastaneye gitmek oldukça önemlidir. Acile giriş yapan hastalara acil tedavi yöntemleri uygulanır ve kan sulandırıcı iğne yapılır. Daha sonra kardiyoloji uzmanına yönlendirilen hastalara, uzmanın gerek görme durumuna göre anjiyo yapılabilir. Anjiyo sonucu kalp hastalıkları ile ilgilenen konsey, ilaç tedavisi ya da cerrahi operasyonun yapılmasına karar verir.

  • Anjiyoplasti
  • Stent
  • Bypass

kalp krizi hastalarının temel tedavi yöntemleridir. Kalp krizi anında erken müdahale oldukça önemlidir. Kişilerin bu durumu ihmal etmeden doktora başvurması şarttır. 

Yorumlar

İlk yorumu siz yapın!

Yorum Yap

Lütfen adınızı giriniz!
Lütfen puan seçin!
Lütfen bir yorum yazın!

İlgili Yazılar

Korona Virüsü Aşıları Yeni Varyantlara Karşı Etkili Midir?

29 Temmuz 2022

Korona Virüsü Aşıları Yeni Varyantlara Karşı Etkili Midir?Korona virüs, Çin ülkesinde...

Alternatif Tıp Tedavi Yöntemleri

14 Haziran 2022

Alternatif Tıp Tedavi YöntemleriHomeopati, kişiye özgü uygulanabilen bir alternatif tedavi ...

Korona Virüs Aşısının Pandemiye Etkisi

9 Haziran 2022

Korona Virüs Aşısının Pandemiye EtkisiPandemi kıtalar arası yayılma özelliği olan salg...