
Lösemi Nedir?
Lösemi Nedir?
Lösemi, kan hücrelerinin normalin üzerinde çoğalması ile birlikte kendini gösteren bir kanser türüdür. Dört çeşidi vardır; bunlar: akut lenfoid lösemi, akut myeloid lösemi, kronik lenfoid lösemi ve kronik myeloid lösemidir. Lösemi, tüm kanserlerin yüzde ikisini oluşturur. Erkeklerde ve beyaz ırkta daha sık görülür. Yaygın kanının aksine yetişkinlerde çocuklardan on kat daha fazla görülür. Çocuklarda en sık dört yaş altında görülür. Down Sendromlularda belirli lösemi tipleri daha sık görülür. Hastalık, ilerleyici bir seyir gösterir. Hastalar genelde değişik sebeplere bağlı organ yetmezliğinden kaybedilir.
Akut Lenfoid Lösemi
ALL olarak kısaltılır. Normalde lenfosit adı verilen kan hücresine dönüşmesi gereken lenfoblast isimli olgunlaşmamış kan hücrelerinin çoğalması sonucu oluşur. Akut lenfoid lösemi, en sık gözlenen çocukluk çağı kanseridir. On beş yaş altındaki çocuklarda gözlenen lösemilerin yüzde sekseni akut lenfoid lösemidir. Akut lenfoid lösemi, bazen yetişkinlerde de gözlenir lakin elli yaşın üzerinde son derece nadirdir.
Akut Myeloid Lösemi
AML olarak kısaltılır. Myeloblast adı verilen ve normalde kırmızı kan hücrelerine ya da trombositlere dönüşmesi gereken hücrelerin çoğalması sonucu oluşur. Ergenlerde ve yirmili yaşlarındaki insanlarda gözlenen lösemilerin yüzde ellisi akut myeloid lösemidir. Yetişkinlerdeki lösemilerin ise yüzde yirmisini oluşturur.
Kronik Lenfoid Lösemi
KLL olarak kısaltılır. Lenfosit adı verilen hücrelerin kemik iliğinde aşırı üretilmesi sonucu oluşur. Lakin bu lenfositer görevlerini yapmazlar. Kronik lenfoid lösemi, otuz yaşın altında nadiren görülür. En sık altmış yaş ila yetmiş yaş arasında gözlenir. Sıklığı yaşla birlikte artar.
Kronik Myeloid Lösemi
Myeloid yani normal kan hücrelerinin aşırı üretilmesi sonucu oluşur. Üretilen hücrelerin fonksiyon kaybı vardır ve bu aşırı üretim hiç normal hücre kalmayana kadar devam eder. Kronik myeloid lösemi, yetişkinlerde gözlenen lösemilerin yüzde yirmi ila yüzde otuzunu oluşturur ve yirmi beş yaş ila altmış yaş arasında gözlenir.
Tedavisi
Kronik myeloid lösemi bazen kemik iliği nakli ile tedavi edilebilir. Bunun dışında günümüzde uygulanan tedavilerin genel amacı kanserli hücreleri ortadan kaldırmaktır. Başlıca tedavi şekilleri kemik iliği nakli, radyasyon (şua ya da ışın) tedavisi, ilaç tedavisi ve immünoterapiden ibarettir.
Yorum Yap
Kan Uyuşmazlığı (RH Uygunsuzluğu) Nedir?
İlgili Yazılar
Korona Virüsü Aşıları Yeni Varyantlara Karşı Etkili Midir?
Korona Virüsü Aşıları Yeni Varyantlara Karşı Etkili Midir?Korona virüs, Çin ülkesinde...
Radyoloji Biriminin Kullandığı Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Alternatif Tıp Tedavi Yöntemleri
Alternatif Tıp Tedavi YöntemleriHomeopati, kişiye özgü uygulanabilen bir alternatif tedavi ...
Korona Virüs Aşısının Pandemiye Etkisi
Korona Virüs Aşısının Pandemiye EtkisiPandemi kıtalar arası yayılma özelliği olan salg...
Takip Edin
Yakın Zamanda Gönderilenler
