
Merkez Bankası Nasıl Karar Alır?
Merkez Bankası Nasıl Karar Alır?
Merkez bankası; ülkelerin para politikalarının ilke ve stratejilerini belirleme, mevcut hükümet ile birlikte enflasyon hedeflerini saptamaktadır. Ayrıca para politikalarının ulaşması gereken hedefleri ve bu hedeflerin uygulamaları konusunda hükümeti ve kamuoyunu açıklama günlerinde bilgilendirme ve son olarak hükümet ile birlikte TL’nin iç ve dış değerini koruma ve alınması gereken önlemleri belirleme ve almanın yanı sıra kur rejimlerini de belirlemektedir.
Merkez bankası nasıl karar alır ve bu kararları alırken de kimlere karşı sorumludur herkes tarafından merak edilmektedir.
Merkez Bankası Karar Kurul Toplantısı
Merkez bankaları tarafından alınan ve uygulanan para politika kararlarının ülke ekonomisi üzerinde oldukça fazla etkisi bulunmaktadır. Merkez bankası karar alırken yılda 8 defa toplanmaktadır. Toplantılara; merkez bankası, merkez bankası yardımcıları, banka meclis üyeleri arasında seçilen bir üye ve merkez başkanın önerisi üstüne müşterek karar ile atanan bir üye katılmaktadır. Toplam üye sayısı 7 olmaktadır. Toplantıda alınan kararlar saat 14.00 açıklanmaktadır. Kararların özet hali ise beş (iş) günü içerisinde merkez bankası internet sitesi üzerinde açıklanmaktadır. Ancak ihtiyaç duyulması halinde merkez bankası kurulu olağan üstü bir şekilde de toplanabilir.
Merkez Bankası Kararları
Merkez bankası nasıl karar alır sorusu son zamanlarda ekonomi üzerindeki dalgalanmalar ile yeniden gündeme gelmiştir. Merkez bankaları toplantıları Başkan çağrısı üzerine yapılmaktadır. Bundan dolayı PPK toplantı gündemlerini Başkanlık tarafından belirlenmektedir. Ancak üyelerin gündem dışı görüşülmesini istedikleri özel hususlar da başkanın katılması ile aynı toplantı içerisinde gündeme alınır ve görüşler alınır. Eğer toplantı içerisinde görüşme olmamışsa ancak bir sonraki toplantıda kararlar alınır. PPK, üyelerinin en az 3’de 2’sinin katılması ile toplanır ve mevcut üyelerin çoğunluğu ile kararlar alınır. Oylar eşit olursa Başkanın katıldığı tarafın teklifi kabul edilir.
Merkez bankaların karar alma süreçleri bu şekilde gerçekleşmektedir. Ülkenin para birimlerinin değerini korumak, iç ve dış piyasada etkili olacak değerlendirmeleri yapmak, gerekli ekonomik düzenleme ve saptamaları yapmak gibi asil görevleri olduğundan bu kuruldan alınan kararlar ekonomi dünyası başta olmak üzere ilgili tüm kurum ve kuruluşların dikkatini çekmektedir.
Yorum Yap
Para Politikası Nedir?
Borsa İstanbul Hakkında Bilgiler
İlgili Yazılar
Borsa İstanbul Hakkında Bilgiler
Borsa İstanbul Hakkında Bilgiler2013 yılına kadar İstanbul Menkul Kıymetler Borsası adı ...
Ekonomi ve İktisat Farkı Nedir?
Ekonomi ve İktisat Farkı Nedir?İktisat ve ekonomi terimleri genellikle aynı anlamlarda kulla...
Piyasa Değerine Göre Şirketler
Piyasa Değerine Göre ŞirketlerAraştırma ve değerleme şirketlerinin vermiş olduğu verile...
Corona Virüsün Dünya Ekonomisine Etkisi Nelerdir?
Corona Virüsün Dünya Ekonomisine Etkisi Nelerdir?Corona virüs ülkemizi ve dünyada yer alan...
Takip Edin
Yakın Zamanda Gönderilenler
