
Mor Ekmek
Mor Ekmek
Beyaz ekmek her geçen gün sofralarımızdan uzaklaşıyor ve yerini yeni çeşit ekmeklere bırakıyor. Uzun zamandır tam buğday, çavdar, ekşi mayalı ekmek, kepek ekmeği ve tam tahıllı ekmek gibi pek çok çeşit sofralarımızda yerini almaya başladı. Bütün bu ekmeklerin yanı sıra son yıllarda gündeme gelen ve rengini tamamen doğal gıdalardan alan mor ekmek giderek popülerleşiyor. Günümüzde pek çok fırın ve market rafını süsleyen bu farklı lezzet en çok da rengiyle dikkat çekiyor. Alışılmışın dışında bir görüntüye sahip olsa da tadı diğer ekmeklerden çok da farklı değil. Her geçen gün alıcı sayısı artan mor ekmeğin faydaları da saymakla bitmiyor.
Mor Ekmek Nasıl Elde Ediliyor
Mor ekmek rengini tamamen içinde bulunan mor renkli sebze ve meyvelerden alıyor. Nar, yaban mersini, vişne, böğürtlen, kırmızı soğan, mor havuç, kırmızı dut gibi sebze ve meyveler mor ekmeğin yapımında sıklıkla kullanılıyor. Ekmeğin yapım aşamasında ilk olarak şeker ve posanın ayrılıp renk pigmentlerinin korunmasıyla bir karışım elde edilmektedir. Elde edilen bu karışım ekmeğe beklenen rengi vermek için kullanılır. Ancak bu ekmeğin yapımında tamamen bu karışım kullanılmıyor. % 65 oranda beyaz un ve % 35 oranda tam buğday ununa meyve ve sebzelerden oluşan bu karışım dahil edilmektedir. Sonrasında klasik ekmek yapımındaki aşamaların aynısı uygulanıyor. Elde edilen ekmeğin tadından çok rengi dikkat çekiyor. Zira tadı diğer ekmeklerden çok da farklı değil.
Mor ekmeğin yapımı ve rengi kadar gündeme gelen bir diğer konu da faydaları. Özellikle şeker hastalığı ve obezite hastalarına mor ekmek öneriliyor. Mor ekmeğin diğer ekmeklere nazaran kana karışma hızı çok daha yavaştır. Bu nedenle mor ekmek yiyenler daha geç acıkırlar ve sık sık yemek yemekten uzak dururlar. Bu durum da obezitenin önüne geçmektedir. Bunun yanında tansiyon, damar tıkanıklığı ve alzheimer gibi hastalıklara karşı korunmaya da yardımcı olduğu belirtilmektedir.
Dikkat çeken ve talep gören her üründe olduğu gibi mor ekmeğin de sahtesi üretilmeye başlandı. Orjinalinin tüketilmesinin faydaları saymakla bitmezken sahte ekmeğin zararları da oldukça fazla. Çünkü sahte mor ekmek orjinali gibi meyve ve sebzeyle değil gıda boyasıyla renklendirilmektedir. Bu nedenle satın alınan yere dikkat edilmelidir. Mor ekmeğin sahte olup olmadı tek yolla basitçe anlaşılmaktadır. Gerçek mor ekmeğe limon sıkıldığı zaman rengi mordan kırmızıya dönmektedir. Ancak gıda boyası kullanılan sahte ekmek limon asidine karşı böyle bir tepki vermemektedir.
Yorum Yap
Plüton Neden Artık Bir Gezegen Değil?
İlgili Yazılar
Meğer Makinemizde ki Bardaklar Bu Nedenle Çiziliyormuş
Bulaşık makinesi, deterjanın kalitesi, çok sık yıkama yapmak, yüksek ısıda yıkamak gibi ...
Mikrodalga Fırın Hangi Amaçlar İçin Kullanılır?
Mikrodalga fırınlar teknolojinin ilerlemesi ile birlikte mutfaklarımızda yer almaya başlayan ...
Plüton Neden Artık Bir Gezegen Değil?
Plüton Neden Artık Bir Gezegen Değil?Plüton bir cüce gezegendir. Plüton’un Amerikalı as...
Zaman Yolculuğu Mümkün Müdür?
Zaman Yolculuğu Mümkün Müdür?Eski zamanlarda olsaydık bunu sorduğunuz için alay konusu o...
Takip Edin
Yakın Zamanda Gönderilenler
