
Mübarek Gün ve Geceler Nelerdir?
11 Mayıs 2022
Mübarek Gün ve Geceler Nelerdir?
İslam dinine inananlar için bir çok mübarek gün ve gece bulunmaktadır. Her birinin farklı özellikleri sayesinde özel olarak kutlanan ve dualar edinilen bu günlerin anlamları ise pek çok kişi tarafından araştırılmakta ve neden özel günler olduğu öğrenilmeye çalışılmaktadır. Mübarek Gün ve Geceler Nelerdir? Sorusun yanıtı ise pek çok farklı kategoride incelenebilir. Bunlar;
- Üç ayların Başlangıcı : Hicri takvim esasına göre Recep, Şaban ve Ramazan aylarından oluşan üç ayın başlangıcı olarak kabul edilen Recep ayının ilk günü üç aylarında başlangıcını oluşturmaktadır. Ramazan ayına yaklaştığını gösteren bugünlerin gelinmesi ile günahlardan arınarak yapılan ibadetlerin arttırılması önerilmektedir.
- Regaip Kandili: Hicri takvim esasına dayanarak hesaplanan Regaip kandili recep ayının ilk perşembe gecesini cumaya bağlayan geceye atfedilmektedir. Regaip kandilinin hayırlı bir gece olmasının sebeplerinden biri peygamberimiz Hz. Muhammet'in ana rahmine düştüğü gece olarak inanılmasından da kaynaklanmaktadır. Bu gece inanlar tarafından edilen dualar ile kutlanmaktadır.
- Miraç Kandili : Hicri takvime göre Recep ayının 27.gecesinde kutlanan miraç kandilinin tüm Müslüman alemi için özel bir önemi bulunmaktadır. Bu gece Hz. Muhammet' in Mescid-i Haram'dan Mescid-i Aksa'ya buradan da semaya ilahi aleme yükseldiğine inanılmaktadır. Miraç olayı ile ilgili pek çok hadis-i şerifte çeşitli anlatımlar bulunmaktadır.
- Berat Kandili: Şaban ayında kutlanan bu gece 14. geceyi 15'ine bağlayan gece olduğuna inanılmaktadır. Berat kandilinin özel kılınmasının sebebi ise Kuran-ı Kerim'in dünyaya toptan inmesinin gerçekleştiği gece olduğu inancıdır.
- Ramazan Başlangıcı : Ramazan üç ayların sonuncu ayı olup İslam aleminde oruç ibadetinin yerine getirildiği ayın başlangıcını oluşturmaktadır.
- Kadir Gecesi : Her ramazan ayının son on gününde olduğu inanılan ve genellikle Ramazan ayının 27. gecesi kutlanan bu gecenin İslam aleminde ayrı bir önemi bulunmaktadır. Hadilerde sık sık tekrarlanan bu gece Kuran-ı Kerim'in indirilmeye başlandığı gece olarak mübarek kılınmıştır. Bin aydan daha hayırlı hükmü ile yapılan ibadetler ayrı öneme sahiptir.
- Hicri Yılbaşı: Hicri takvim esasına dayanarak Zilhicce ayının son gecesini Muharrem ayına bağlayan gece olarak kutlanmaktadır. Hz. Muhammet'in Mekke'den Medine'ye yaptığı göç hicri takvimin başlangıcı olarak değerlendirilmektedir.
- Aşure Günü: Hicri takvim esasına göre Muharrem ayının 10. günü kutlanmaktadır. Bu tarihlerde semavi dinlerin tamamında önemli hadiseler yaşandığı inancı ile birliği kuvvetlendirmek ve bereketi arttırmak için aşure pişirilerek dağıtılmaktadır.
- Mevlid Kandili : Hz Muhammet (SAV) 'in Doğum günü olarak tüm Müslüman aleminde Mevlid kandilini olarak kutlanmaktadır.
Yorum Yap
Önceki Yazi
Halk İnançları
Sonraki Yazi
PEYGAMBER EFENDİMİZİN SÜNNETLERİ
İlgili Yazılar
PEYGAMBER EFENDİMİZİN SÜNNETLERİ
1 Mayıs 2023
Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'in (s.a.v.) hayatı boyunca uyguladığı davranışlar ve söyleml...
Felak Suresi ve Anlamı
26 Temmuz 2022
Felak Suresi ve AnlamıKur’an-ı Kerim’i yeni öğrenmeye başlayanlar Felak Suresi ve anlam...
Son İndirilen Sure Hangisidir?
26 Temmuz 2022
Nas Suresi ve Anlamı
26 Temmuz 2022
Nas Suresi ve AnlamıKur’an-ı Kerim’in son suresi olan Nas Suresinin Anlamı meraklı okurl...
Takip Edin
Yakın Zamanda Gönderilenler

BİRÇOK HSATALIĞA FAYDALI OLAN KARIŞIM
12 Temmuz 2023
SÜREKLİ YORGUN HİSSETMENİN NEDENLERİ
12 Temmuz 2023