Nesnelerin İnterneti

28 Haziran 2022

Nesnelerin İnterneti

Nesnelerin interneti veya İngilizce ismiyle Internet of Things’in kısaltması olarak kullanılan IOT, Fiziksel nesnelerin birbirleri arasında ya da daha büyük sistemlerle bağlantılı olduğu iletişim ağıdır. İnternet aracılığıyla diğer aygıtlara ve sistemlere bağlanmak ve aralarında veri alışverişi yapmak amacı ile sensörler, yazılımlar ve diğer teknolojiler ile gömülü bir yapıdadır. Nesnelerin tekil anahtar ile belirlenerek internet altyapısı aracılığıyla birlikte çalışabilmesi ve bu vesileyle küçük parçaların toplamından daha da büyük değerler oluşturulması öngörülmüştür. Askeri sistem olarak kullanılması için ise “askeri nesnelerin interneti” de özel olarak tasarlanmıştır. 

Geleneksel tarzda gömülü sistemler, kablosuz sensör ağı, kontrol sistemleri, otomasyon sistemleri ve diğer alanlar, nesnelerin interneti konusunu geliştirme ve etkinleştirme alanında katkıda bulunmuştur. Nesnelerin interneti kavramına göre nesne kelimesi oldukça geniş bir anlama sahiptir. Her türlü izleme cihazları, sensörler, biochipler ya da erişim düzenekleri nesne olarak kabul edilebilmektedir. Bir cihazın “akıllı” olarak nitelendirilebilmesi için gerekli şartlar bulunmaktadır. Bu şartlar: Tekil bir isme sahip olması, bağlanılabilir olması ve bir sensörü olması şeklinde sıralanabilir. Bu vesileyle, akıllı nesne dünyanın herhangi bir yerinden erişilebilir ve kontrol edilebilir özellikleri ile kullanılabilmektedir. Nesnelerin tekil bir isme sahip olması da günümüzde sıklıkla kullanılan IP adreslerinin sınırlı olması nedeniyle mümkün değildir, bu durumun çözümü için özel olarak tasarlanmış olan IPv6’nın kullanımı ile birlikte neşeneler gerçekten de benzersiz ve eşsiz bir hale gelebilmektedir. 

Uygulama Alanları

Akıllı Şehir Uygulamaları

Nesnelerin interneti akıllı şehir uygulamalarında; trafik, park yeri, ışıklandırma ve atık yönetimi gibi konularda yerel yönetimlerin ve şehirde yaşayan insanların zamanı ve diğer kaynakları daha verimli ve etkin kullanmalarını, işbirliği içerisinde çalışmalarını sağlamaktadır. 

Akıllı Çevre Uygulamaları

Akıllı çevre uygulamaları hava kirliliği, yağış durumu, baraj doluluğu ve orman yangını gibi çevresel faaliyetlerin gözlenmesini ve gerektiği durumlarda acil önlemlerde bulunulmasını sağlamak amacı ile kurulmaktadır. 

Akıllı Ev Uygulamaları

Akıllı ev uygulamaları ise; ışık, ısı, havalandırma, eğlence, güvenlik gibi konularda evlerin sağladığı çeşitli hizmetlerin uzaktan kontrol edilmesi ve durumunun takibi amacı ile kullanılmaktadır. 

Yorumlar

İlk yorumu siz yapın!

Yorum Yap

Lütfen adınızı giriniz!
Lütfen puan seçin!
Lütfen bir yorum yazın!

İlgili Yazılar

SOSYAL MEDYA DETOKSU

1 Mayıs 2023

Sosyal medya detoksu Sosyal medya detoksu, belirli bir süre boyunca sosyal medya platformları...

Nano Teknoloji Nedir?

17 Eylül 2022

Nano teknoloji nedir? Temelinde teknolojik çalışmaları ve prensipleri barındıran bir disiplini...

 5G Teknolojisi Nedir?

17 Eylül 2022

     5G Teknolojisi ve önemi gün geçtikçe daha fazla tartışma konusu yaratmaktadır. 5G Tek...