
Onkoloji Nedir?
Onkoloji Nedir?
Kanserbilim olarak Türkçede karşılığını bulan onkoloji nedir kanser hastalığının meydana gelmesi, tanısı ve tedavi yöntemleriyle ilgilenen bilim dalıdır. Kanserin kalıtsal bir hastalık olması nedeniyle taşıyıcı mutasyonların araştırılması, DNA kodlarına zarar veren heterozigotların ortaya konması ve de kötü huylu tümörlerin de saptanması hususunda son derece önemlidir. Onkoloji disiplininde ilaca bağlı tedavi tıbbi onkoloji olarak kendini ortaya koyarken cerrahi onkoloji ise kanser tedavisinin cerrahi işlemlere bağlı yürütülmesini belirtir.
Onkolojinin Alt Dalları Nelerdir?
Onkoloji (kanserbilim) alt dalları şunlardır:
- Cerrahi onkoloji
- Tıbbi onkoloji
- Radyasyon onkolojisi
- Jinekolojik onkoloji
- Medikal onkoloji
belli başlı alt dallarını ortaya koymaktadır. Bunun yanı sıra son zamanlarda kemoterapi disiplini sadece kanser hastalığının tedavisi değil tanısının da saptanması hususunda yaygın olarak onkoloji nedir denilince kendini her açıdan belli etmektedir.
Cerrahi onkoloji kanserli dokunun vücuttan çıkarılmasıyla ilgilenmektedir. Tıpta bu durum biyopsi olarak adlandırılır. Ancak biyopsi uygulamasının ölüme kadar giden hayati riske neden olduğu ve bu nedenle de kanser hastalığının tedavisinde kullanılmaması yönünde yaygın bir kanaat vardır. Ancak bu kanaat elbette bilimsel olmayan bir inanıştır.
Tıbbi onkoloji ilaca bağlı tedavi sürecini tanımlamaktadır. Hastanın durumu göz önüne alınarak ameliyata elverişli olamayacağı düşünülen hastalar için tıbbi onkoloji gerçekten de yaygın bir kullanımı ortaya koymaktadır.
Kemoterapi ise damardan enjekte edilen ilaç tedavisine dayanmaktadır. Kötü huylu tümör hücrelerinin büyümesini önlemek için kullanılan ve yayılım alanını ortadan kaldırmak için ilaca bağlı bir tedavidir.
Cerrahi Onkoloji ile Kemoterapi Arasındaki Farklar Nelerdir?
Kanser hastalığının teşhisinde kötü huylu tümörlerin varlığı belirleyici etkendir. Cerrahi müdahaleye yetersiz kalınması durumunda onkoloji nedir denildiği zaman kemoterapiye başvurulması gerekmektedir. Bu durumda hastanın damardan enjekte edilen ilaçla tedavi altına alınarak söz konusu bu hastalığın tedavi sürecinde yanında olunması gerçekten de son derece önemli etken olarak karşımıza çıkmaktadır.
Kemoterapi sayesinde tümöre sebep olan örnek dokunun alınarak incelenmesi ve böylelikle tümörün tamamen ortadan kaldırılarak hastanın tekrar eski sağlığına kavuşturulması amaçlanmaktadır. Bu sayede kanserin tüm vücuda yayılması ve ölüme giden sonuç doğurması durumunu büsbütün ortadan kaldırmak amaçlanmaktadır. Ameliyat olamayacak durumdaki hastalar için kemoterapiyle kanserle mücadele uygulamasına gidilmektedir.
Yorum Yap
Kamburluk Nedir?
İlgili Yazılar
Korona Virüsü Aşıları Yeni Varyantlara Karşı Etkili Midir?
Korona Virüsü Aşıları Yeni Varyantlara Karşı Etkili Midir?Korona virüs, Çin ülkesinde...
Radyoloji Biriminin Kullandığı Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Alternatif Tıp Tedavi Yöntemleri
Alternatif Tıp Tedavi YöntemleriHomeopati, kişiye özgü uygulanabilen bir alternatif tedavi ...
Korona Virüs Aşısının Pandemiye Etkisi
Korona Virüs Aşısının Pandemiye EtkisiPandemi kıtalar arası yayılma özelliği olan salg...
Takip Edin
Yakın Zamanda Gönderilenler
