
Otizm Nedir Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Otizm Nedir Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Otizm adı sık duyulan bir hastalıktır. İsmi çok fazla bilinse de hastalığın içeriği net olarak bilinmemektedir. Otizm gelişimsel bir hastalığa denilmektedir. Çocukların genellikle ilk 3 yaşında gelişen bu hastalık çocukların sözlü ya da sözlü olmayan şekilde etrafı ile iletişim kuramamasına neden olan bir hastalıktır. Otizm için erken tanı ve rehabilitasyon çalışmalarının yapılması çocukların hayata kazandırılması oranını yükseltmektedir. Bu hastalığa sebep olan şeyler net olarak bilinmemektedir. Fakat kızlara oranla erkeklerde daha fazla otizm görülmektedir. Bu vakaların yaklaşık olarak %70’lik bir kısmında zekâ geriliği bulunmaktadır.%10luk kısmında ise üstün zekâ görülmektedir. Aynı zamanda otizm vakalarında dikkat eksiklikleri, sara hastalığı, hiperaktivite ve duygu bozuklukları da görülme riski çok fazladır.
Otizm Hastalığının Belirtileri Nelerdir?
Otizm teşhisi yapmak için bazı belirtileri taşımak gereklidir. Aşağıda yer alan belirtilerin minimum 6 tanesini taşıyan çocuklara otizm tanısı koyulmaktadır. Bu belirtiler şu şekilde olmaktadır;
- İletişim bozuklukları: Konuşamamak, dışarıdaki çocuklar ile konuşma isteği bulunmaması ve aynı kelimelerin sürekli tekrar edilmesi otizm belirtileri arasında yer almaktadır.
- Sosyalleşmede yetersizlik: Başkaları ile göz temasında kaçınmak, Yaşıtlar ile ilgilenmemek, duygusal tepkiler verememek, etkileşim sürdürememek ya da hiç başlatamamak ve çocuklarda oyun oynamamak otizm belirtileridir.
- İsim ile seslenildiğinde tepki vermemek,
- Çevredeki kimse ile ilgilenmemek,
- Öpmek ya da sarılmak gibi fiziksel temaslardan kaçınmak,
- Çocuklarda normale göre daha geç konuşmak,
- Çok fazla hareketli olmak ya da hareketsiz olmak,
- Toplu ortamlarda izole durmak,
- Tek düze konuşmak,
- Alakasız şeylere ani gülmek,
- Nesnelere aşırı bağlılık göstermek,
- Farklılıklara açık olmamak,
- Rutinleri dışında yapılan şeylere sinirlenmek,
- Yeme bozukluğu yaşamak,
- Acıya karşı duyarsız olmak,
- Esprileri anlamamak otizm ’in en çok görülen belirtileri arasındadır.
Otizm Tedavisi Nedir?
Otizm de erken tanı ve tedavi çok önemlidir. Yapılan tedavilerde ise çocukların ya da bireylerin olması gereken bireysel yeteneklerini geliştirmeye yöneliktir. Tedaviler daha çok özel terapi ve davranışsal eğitimler şeklinde yapılmaktadır. Motor yeteneklerini geliştirme, konuşma terapileri ve sosyal iletişim becerilerini geliştirme gibi terapiler en fazla yapılan tedavi yöntemlerindendir. Bunların dışında otizmli hastalarda depresyon, hiperaktivite, obsesif kompulsif bozukluk ve dikkat eksikliği olması durumunda ilaçlar ile de tedavilere ve terapilere destek verilmektedir. Aynı zamanda otizmli çocuğu olan ailelerin de çocuğa karşı eğitim vermeleri tedavi süresince önemli bir kriterdir. Çünkü otizmli çocukların sürekli şekilde terapi ya da sosyal becerilerini geliştirmeye yönelik çalışmalara yaparak hayata uyum sağlamaları gerekmektedir. Sivil toplum kuruluşları otizmli çocuğa sahip olan ailelere bilgilendirmeler ve eğitimler vermektedir.
Yorum Yap
Uzayda Neden Yer Çekimi Yoktur
KIZIL GEZEGEN MARS VE BİLİNMEYENLERİ
İlgili Yazılar
KIZIL GEZEGEN MARS VE BİLİNMEYENLERİ
Mars, Güneş Sistemi'nde Dünya'ya en yakın dördüncü gezegendir ve "Kızıl Gezegen" olarak da ...
DUYGULAR VE ORGANLAR ARASINDAKİ İLİŞKİ
İbn-i Sina (veya Avicenna olarak da bilinir), 980-1037 yılları arasında yaşamış İranlı bir ...
VENÜS'ÜN DÜNYA ETRAFINDAKİ TAM DÖNÜŞÜ
Venüs veya Çolpan; Güneş’e en yakın ikinci, sıcaklık bakımından en sıcak gezegendir. Gü...
Fen Bilimleri Kaç Ana Başlıkta İncelenmektedir
Fen bilimleri; insanların maddesel çevresindeki nesneleri ve olayları deneyler, buluşlar v...
Takip Edin
Yakın Zamanda Gönderilenler
