Piercing nedir? 

28 Şubat 2022

Piercing nedir? 

Piercing, pirsing veya hızma en genel tanımıyla cilt altındaki derinin ve deride bulunan yağ tabakasının çeşitli aletlerle delinerek aksesuar yerleştirilmesi durumudur. “Piercing” kelimesi sözlükte “sivri bir şeyle delmek, delik açmak, oyuk açmak” anlamına da gelmektedir.

Piercing tarihi çok eskilere dayanmakla beraber, kullanıcıları çoğunlukla bunun bir kendini ifade etme biçimi olduğunu ve estetik kaygıların göz önünde bulundurulduğunu söylerler. 

Piercingin tarihçesi daha çok yöresel ve geleneksel kaynaklara dayanır, ilk olarak buruna hızma şeklinde kullanılmaya başlanan piercing daha sonrasında dudak üstü ve altı, kaş, göbek gibi bölgelere de uygulanarak çeşitlendirilmiştir. Güneydoğu Anadolu Bölgesi ve Doğu Anadolu Bölgesi piercingin tarihinde ilk yer eden bölgeler arasında geçmektedir; o dönemlerde bu bölgelerde özellikle düğünlerde kadınlar dudaklarının üstüne ya da burunlarına taktıkları gümüş, altın ya da pırlanta piercingler ile yöresel kıyafetlerini tamamlarlardı.

Yöresel kıyafetleri tamamlamaya yardımcı olan ve estetik açıdan sevilen piercinglerin Türk milleti için bir diğer kullanım alanı ise güvercin yetiştirip, bakan, bununla hobi olarak ilgilenen kişilerin de güvercinlerinin başlarına ve ayaklarına daha güzel gözükmeleri için küpe ve boncuk taktıkları da görülmektedir.

İlk başlarda yalnızca kadınların taktığı bir takı olan piercing günümüzde genç, yaşlı, kadın, erkek hemen herkeste görülebilmektedir. 

 

Piercing İçin Kullanılan Malzeme ve Ekipmanlar 

Piercing yapımında genellikle ve en sık olarak tıbbi çelik kullanılmaktadır. Tıbbi çelik alerjen bir malzeme olmadığından genellikle en sağlıklı kabul edilen piercing ekipmanı sayılmaktadır. Bunun haricinde altın, platin, titanyum gibi malzemelerle üretilen aksesuarlar da piercing delimlerinde kullanılmakla beraber tıbbi çelikle karşılaştırıldığında ekonomik açıdan daha maliyetli olduğu söylenebilir. 

Piercing deliminden önce olası bir kanama durumunu göz önünde bulundurmak adına işlem öncesinde alkol, uyuşturucu ya da yoğun kafein tüketiminden kaçınılmalıdır. 

 

Piercing Delimlerinde Göz Önünde Bulundurulması Gereken Olası Tehlikeler

Piercing delim işlemi uzman olmayan kişiler tarafından kesinlikle uygulanmaması gereken bir işlemdir. Delim yapılan bölgeler genellikle yumuşak deri ve kıkırdak noktaları olduğundan hasar görmesi durumunda kalıcı problemlere yol açabilmektedir. Yanlış delim sonrasında kıkırdak iltihaplanabilir, kalıcı bölgesel şişlikler ve morluklar oluşabilir, sinirler bölünebilir. 

 

Piercing deliminden sonra uygulamayı yapan uzmanın size vereceği yönergeye bağlı kalmaya ve bölgeyi temiz tutmaya özen gösteriniz. Uzmanınızın söylediklerine uymanız halinde piercinginiz sağlıklı bir şekilde iyileşecek ve hayat konforunuzu düşürmeden istediğiniz estetik görüntüye ulaşmanızı sağlayacaktır. 

Yorumlar

İlk yorumu siz yapın!

Yorum Yap

Lütfen adınızı giriniz!
Lütfen puan seçin!
Lütfen bir yorum yazın!

İlgili Yazılar

Bu Baharat İle Cildinizdeki Kırışıklıklardan Kurtulun

29 Eylül 2023

Belli bir yaştan sonra cildimizin kırışıklıklarına engel olmak mümkün değil. Tüm dünya...

GENÇLEŞMEK İÇİN TATLI BADEM YAĞI

8 Ağustos 2023

Tatlı badem yağı, tatlı bademlerin soğuk presleme yöntemiyle elde edilen bir bitkisel yağdır...

YAŞLILIK LEKELERİNİ BİTİRMEK KOLAY !!

5 Ağustos 2023

Yaşlılık lekeleri, güneş ışığına maruz kalma nedeniyle ciltte oluşan kahverengi lekelerdi...

PAPATYANIN FAYDALARI

12 Temmuz 2023

Papatyanın birçok faydası vardır. İşte papatyanın sağlık ve güzellikle ilgili 50 faydasın...