.jpg)
Renkler Davranışımızı Etkiler Mi?
Baktığımız her yerde gördüğümüz renklerin davranışlar üzerinde etkisi nedir? Renklerin davranışlarımız üzerindeki etkili olup olmadığı sıkça sorulan sorular arasındır. Hayatımızın her anında bizimle olan renklerin davranışlarımızı veya kararlarımızı etkileyip etkilemediğine dair yapılan birçok çalışma renklerin davranış ve kararlarımızı olumlu, olumsuz yönde etkilediğini ortaya koymuştur. Özellikle abur cubur ürünlerinde kullanılan canlı renkler, lüks restoranlarda kullanılan kahverengi tonları gibi günlük hayatta sıkça maruz kaldığımız renkler bilerek seçilmiş renklerdir. Öyle ki bazı renkler kilo vermemizi bile etkileyebiliyor. Hatta renklerin davranışlarımıza olan etkileri renklerin tonlarına göre bile değişebiliyor. Örneğin mor renk bireylerin konsantrasyonunu artırırken koyu mor bireyi olumsuzluğa ve karamsarlığa hatta intihara yöneltiyor. Tüm bu tespitler renkler hakkında yapılan çalışmalar sonucu ortaya koyulmuş bilgilerdir.
Renklerin Özellikleri
Bireylerin davranışları üzerinde oldukça etkili olan renklerin davranışlar üzerinde etkisi ve renklerin özellikleri aşağıdaki gibi açıklanabilir.
Sarı Renk: Kişiyi tüketime yönlendiren sarı iştah açıcı özelliğe sahiptir. Sarı rengi sürekli gören insanlarda açlık hissi oluşur bu da kişiyi yemek yemeye yöneltir. Aynı zamanda birçok mağazanın iç tasarımlarında sarı renk kullanma sebebi sarının kişiyi tüketim ve alıma yönlendirmesidir.
Yeşil Renk: Üretkenliği tetikleyen yeşil doğada sıkça karşımıza çıktığı için dinginliği ve huzuru çağrıştırarak bireyi sakinleştirir. Bedeni ve zihni tazeleyen yeşil renk canlandırıcı ve dinçlik verici özelliğe sahiptir.
Kırmızı Renk: Enerji yükseltici bir renk olan kırmızı bireyin nabzını yükseltir. Bunun bir sebebi olarak da kişi çok daha hareketli olur ve çok daha hızlı kararlar alarak uygulamaya geçer. Lakin kırmızı renk doğru kullanılmalıdır zira durgunluk ve üzüntüyü tetikleyebilir.
Mavi Renk: Bu rengin en garip özelliği hiç şüphesiz kilo verdirici özelliği olması çünkü mavi iştah kapatıcı bir renktir. Eğer yemek yerken mavi tabak tercih ederseniz normalden daha az yemek yediğinizi fark edersiniz. Aynı zamanda mavi güven duygusunu tetikleyen bir renktir. Sakinleştirici özelliği sayesinde birçok hastalığa iyi gelmesi de bir diğer özelliğidir.
Turuncu Renk: Uyarıcı özelliği oldukça yüksek olan turuncu metabolizmayı hızlandırır ve sosyalliğinizi arttırır. Lakin eğer kullandığınız turuncu kırmızıya yakın koyu bir turuncu ise sinir ve öfkeyi tetikleyebilir.
Pembe Renk: Sakinleştirici özelliği olan pembe bireyi neşelendirir ve pozitifliğini arttırır.
Mor Renk: Uykusuzluğa iyi gelen mor renk bireyin hayal gücünü tetikleyerek ilham verir. Lakin turuncu da olduğu gibi morun tonu oldukça önemlidir zira koyu mor kişiyi karamsarlığa ve depresyona itebilir.
Lacivert Renk: Zihni güçlendirir ve hatırlamayı kolaylaştırır. Aynı zamanda gücü temsil eden renktir.
Diğer yandan siyah renk kullanımı konsantrasyonu arttırırken beyaz renk kullanımı masumluğu ve saflığı çağrıştırır. Gri renk ise ciddiyetin rengidir.
Ürün pazarlamalarında önem verilen konularında başında gelen renklerin davranışlar üzerinde etkisi insan psikolojisinin etki alanlarını belirlemek için araştırılmaya devam edilen bir konudur.
Yorum Yap
Plüton Neden Artık Bir Gezegen Değil?
İlgili Yazılar
Meğer Makinemizde ki Bardaklar Bu Nedenle Çiziliyormuş
Bulaşık makinesi, deterjanın kalitesi, çok sık yıkama yapmak, yüksek ısıda yıkamak gibi ...
Mikrodalga Fırın Hangi Amaçlar İçin Kullanılır?
Mikrodalga fırınlar teknolojinin ilerlemesi ile birlikte mutfaklarımızda yer almaya başlayan ...
Plüton Neden Artık Bir Gezegen Değil?
Plüton Neden Artık Bir Gezegen Değil?Plüton bir cüce gezegendir. Plüton’un Amerikalı as...
Zaman Yolculuğu Mümkün Müdür?
Zaman Yolculuğu Mümkün Müdür?Eski zamanlarda olsaydık bunu sorduğunuz için alay konusu o...
Takip Edin
Yakın Zamanda Gönderilenler
