
Roket Teknolojisi Nedir?
Roket Teknolojisi Nedir?
Roketler hareket yönünün tersinden sıcak hava çıkararak ilerleyen ve çalışırken de havaya gereksinim duymadan çalışan taşıyıcı araçlardır. Roketler atmosferde işlem görür ana amaçları bir uyduyu atmosfer dışına çıkartmaktır. İlk roketler havai fişeklerdir. M.Ö Çinli’ler tarafından geliştirilmeye ve üretilmeye başlanmıştır.
Roketler silindir şeklindedir. Yakıt, egzoz ve motordan oluşmaktadır. Bu üçlü ile yanma gereksinimi giderilir bu da roketin hava girişine gerek olmadan yanma yöntemi ile çalışmasına fayda sağlar. Roket motorunun çalışma prensibi temel olarak Newton’un hareket yasaları etki-tepki kanununa dayanır.
Roketin Yapısı
- Dış yapı
Sivri bir burun, silindir gövdeye ve en alttaki kanatçıklardan oluşur. Farklı büyüklüklerde olabilirler. Hepsinin dış yapısı alüminyum ve titanyum gibi hafif ama dayanıklı metallerden oluşur.
- En üstte uç kısımda yük bölümü
Burada bir kargo, yörüngeye yerleştirilecek bir uydu, insanlı bir uzay aracı ya da gezegenleri incelemek için bir uzay sondası olabilir yük bölümünde.
- Güdüm (yol gösterme) bölümü
Rotayı belirleyen bölümdür. Roketin uçuşunu kontrol altında tutar buda radar, iletişim aygıtları ve duyarlı algılayıcılar vardır.
- İtki bölümü
En büyük ve son bölümüdür. Adında belirtildiği üzere roketin itilmesi ve yukarı doğru fırlatılma hareketini sağlayan bölümdür. Üç alt bölümden oluşur: yakıt bölümü, oksijen bölümü ve roket motorudur.
Roket Nasıl Çalışır?
Daha önce belirttiğimiz çalışma prensibi etki-tepkidir. Newton’un keşfettiği bir cisme şiddetli bir tepki uygulandığı cisim tam tersi yöne kuvvetli bir tepki ile tersi yönde harekete geçer. Roketlerde ki temel çalışma prensibi budur. Roketin itki bölümünde yakıt ve yakıcı bulunur. Roketin yanma odasında yakıt ve yakıcı birleştirilir. Yanan gazlar roketin alt kısmında bir ateşlenmeye ve bu ateşlenmeden yüksek bir duman oluşturur. Bu yanma ve duman tepkiyi oluşturur ve roket tersi yönde hareket etmeye başlar.
Roket Çeşitleri Nelerdir?
Roketler yakıtı yakabilecek yakısı türlerine göre çeşitlenirler. Buna göre roketler üçe ayrılır. Katı yakıtlı, sıvı yakıtlı ve hibrit yakıtlı roketlerdir. Kimyasal roketler, en yaygın kullanılanlarıdır. Nedeni ise çok güçlü ve yüksek hızlı egzoz oluşturur buda roketin ana hareket sistemi itici gücü artırır.
Dünyanın En Büyük ve Güçlü Roketleri
NASA ve diğer uzay ajansları uzay keşifleri için dev roketler ürettiler. Bunlardan en büyük ve uzun roketler şunlardır;
- SpaceX Falcon Heavy -70 Metre
- Delta 4 Heavy - 72 Metre
- Space Launch System - 98.1 Metre
- Ares 1 Roketi - 100 Metre
- III- fated N-1 – 104 Metre
- Mighty Saturn 5 – 110 Me
Roket ve Füze Farkı
Roket serbest bir şekilde hedefe hareket eden bir mühimmattır. Füze ise, fırlatıldıktan sonra kendi kendine ya da dışardan herhangi bir güdüm sistemi ile veya tel irtibatı ile hedefe yönlendirilen güdümlü rokete denir. Bu farktan kaynaklı kullanım alanları farklıdır. Roketler uzaya yönelik ve atmosferde hareket eder. Füzeler daha çok savaşlarda kullanılır.
Yorum Yap
Nesnelerin İnterneti
SOSYAL MEDYA DETOKSU
İlgili Yazılar
SOSYAL MEDYA DETOKSU
Sosyal medya detoksu Sosyal medya detoksu, belirli bir süre boyunca sosyal medya platformları...
Nano Teknoloji Nedir?
Nano teknoloji nedir? Temelinde teknolojik çalışmaları ve prensipleri barındıran bir disiplini...
5G Teknolojisi Nedir?
5G Teknolojisi ve önemi gün geçtikçe daha fazla tartışma konusu yaratmaktadır. 5G Tek...
Takip Edin
Yakın Zamanda Gönderilenler
