
Şehirleşmeyle Birlikte Atmosferde Görülen Değişimler
Şehirleşmeyle Birlikte Atmosferde Görülen Değişimler
İnsanların refah düzeyinin artmasından sonra ortaya çıkan "şehir" kavramı, insanların doğal ortamdan uzakta bağımsız yaşamaları ve iyi bir yaşam sürmeleri için yaratılmış bir unsurdur. Şehir göründüğü andan itibaren itibaren doğal çevreleriyle etkileşime girerler. Doğadaki tüm organik veya inorganik elementlerin doğaya etkisi olduğu gibi şehirlerin de doğaya etkisi vardır. Ayrıca, bu etkiler diğer faktörlerden oldukça farklıdır. Yapısı hiçbir şekilde yapıcı ve her yönden yıkıcı değildir. İnsan doğası gereği doğayla bir mücadele içindedir ve doğayla bütünleşmenin bir yolunu aramak yerine ondan hep kaçınır ve kentleşme aşamasından sonra bu durum daha da kötüleşir. Kentin kullandığı kaynaklar kentten değil, kentin çevresindeki doğal kaynaklardan sağlanmakta ve bu kaynakların kullanılmasından sonra oluşan atıklar tekrar doğal çevreye salınmaktadır. Bu durumda şehirleşmeyle birlikte atmosferde görülen değişimler gün yüzüne çıkmıştır.
Atmosfer ve Şehirleşme Arasında İlişki Nedir?
Birçok kaynak arasında "Atmosfer, Dünya'dan yansıyan ışıkla ısıtılır" gibi bilgiler vardır. Bu tanım kısmen doğru, ancak biraz eksik. Aslında atmosferi ısıtan, Dünya'nın yansıttığı ışınlar değil, Dünya'nın emdiği ve ısıya dönüştürdüğü ışınlardır, albedo değeri olarak da bilinir. Albedo değeri arttıkça atmosfere geri yansıyan radyasyon miktarı artar ve Dünya tarafından emilen ışık miktarı azalır, ancak atmosfere aktarılan termal enerji miktarı azalır. Karmaşık bir anlatı olmasına rağmen olayın özü basit, ısıtılan yüzey atmosferi ısıtıyor ve çok fazla ışığı emerek ısıya çevirerek yüzeyi ısıtıyor. Doğal alanların albedo'su ısınmadır. Çünkü gezegenin değerlerinin kendi dengesinde yeri vardır. Miktarı, belirli bir soğutma olayı dengesine izin verir.
1950 ve 1980 arasındaki değerlere bakarsak denge 1 C civarındadır. Bugün ortalama sıcaklığı 1 .9 C dereceye ulaşmaktadır. Kentsel alanlarda bu denge insan etkisiyle bozulmuştur. Bu albedo değeri üzerinde kentleşme sırasında meydana gelen geri dönüşü olmayan jeomorfolojik bozulmanın yanı sıra kentsel alanlarda kullanılan renklerin bile etkisi vardır. Güneşten gelen ışınları yüksek hızda yakalayarak atmosfere yüksek ısı enerjisi yayan kara cisimler olarak bilinen birçok cisim vardır. Şehirleşmeyle birlikte atmosferde görülen değişimler bu şekildedir.
Yorum Yap
Plüton Neden Artık Bir Gezegen Değil?
İlgili Yazılar
Meğer Makinemizde ki Bardaklar Bu Nedenle Çiziliyormuş
Bulaşık makinesi, deterjanın kalitesi, çok sık yıkama yapmak, yüksek ısıda yıkamak gibi ...
Mikrodalga Fırın Hangi Amaçlar İçin Kullanılır?
Mikrodalga fırınlar teknolojinin ilerlemesi ile birlikte mutfaklarımızda yer almaya başlayan ...
Plüton Neden Artık Bir Gezegen Değil?
Plüton Neden Artık Bir Gezegen Değil?Plüton bir cüce gezegendir. Plüton’un Amerikalı as...
Zaman Yolculuğu Mümkün Müdür?
Zaman Yolculuğu Mümkün Müdür?Eski zamanlarda olsaydık bunu sorduğunuz için alay konusu o...
Takip Edin
Yakın Zamanda Gönderilenler
