Sinir Sistemi Hastalıkları Nelerdir?

20 Kasım 2021

Sinir Sistemi Hastalıkları Nelerdir?

Sinir sistemi hastalıkları beyin, omurilik ve vücuttaki sinirlerin doğuştan veya sonradan hasar almasıyla oluşur. Sinir sisteminde ki aksaklıklar birçok sorunu beraberinde getirir. Bunlar ruhsal sorunlar, hafıza problemleri, konuşmada zorlanma, veya öğrenme güçlüğüdür. Sinir sistemi, yaşamımızı devam ettirebilmemiz için gereklidir, fakat çoğu zaman insanlar sinir sistemi hastalıklarını fark etmezler. Sinir sistemi hastalıklarının teşhisi önemlidir. Doğru teşhis yapılamazsa hastalık ilerler ve tedavisi çok güç bir hal alabilir. Şu ana kadar tespit edilmiş 600 den fazla sinir sistemi rahatsızlığı bulunmaktadır. Epilepsi, alzheimer ve parkinson bunlardan bazılarıdır.

Sinir Hücresi, Nöronlar, Gergin Sistem, Sinirler, Hücre

En Sık Görülen Sinir Sistemi Hastalıkları

1-Alzheimer

Alzheimer hastalığı beyin içerisinde belirli proteinlerin ve kimyasalların birikmesiyle demans semptomlarını oluşturur. Alzheimer semptomları zamanla kötüleşir ve hafızaya ciddi hasarlar verir. Alzheimer hastalığı yaşlılıkla çıkan doğal bir hastalık değildir. Fakat yaş ilerledikçe alzheimer olma riski yükselmektedir. Alzheimer'in net bir tedavisi yoktur, mevcut tedaviler hastalığın semptomlarını hafifletir ve ilerlemesini yavaşlatır. Eğer son zamanlarda sürekli unutkanlık yaşıyor ve dengesiz bir ruh haline sahipseniz, bir doktora görünmenizde fayda olabilir. Alzheimer hastalığı 2 farklı şekilde ortaya çıkabilir. Genetik alzheimer genellikle 40lı yaşlarda ortaya çıkabilirken. Sporadik Alzheimer genellikle 65 yaş üstünde görülmektedir, neden çıktığına dair henüz net bir fikir yoktur. Alzheimer hastaları genellikle günlük aktivitelerden keyif almazlar, bu nokta da depresyon ile benzerlik gösterir. Fakat alzheimer hastalığı diğer beyin sorunlarından farklı olarak, ailenizi ve çevrenizi unutmanıza neden olur.

2-Epilepsi

Epilepsi hastalığı, düzenli olarak nöbetler geçirmeye neden olur. Geçirilen nöbetler genellikle şiddetlidir. Fakat her nöbet geçiren birey epilepsi hastası olarak kabul edilmez. Çünkü madde bağımlılığı ve kronik rahatsızlıklarda nöbet geçirmeye neden olabilir. Epilepsi nöbetleri, beyinde ki elektriksel aktivitelerin bozulmasıyla ortaya çıkar. Nöbet geçiren bireyler genellikle titrerler ve bilinç kaybı yaşarlar. Epilepsi nöbetleri esnasında hislerini ve davranışlarını kontrol edemezler. Epilepsinin birçok farklı nöbet türü bulunmaktadır. Bazıları beyin içerisinde ki belli bölgeleri etkiler bazı nöbetler ise tüm beyinsel aktiviteleri etkilemektedir.

3-Parkinson

Parkinson hastalığı ciddi bir sinir sistemi rahatsızlığıdır. Bu hastalık beyin içerisinde ki dopamin üreten sinir hücrelerinin ciddi hasar almasıyla beraber kendini gösterir. Parkinson hastalığının belli semptomları bulunmaktadır. Bunlar genellikle uzanırken veya otururken ellerde titreme, vücut hareketlerinde kısıtlanma ve ağrılar. Hareketlerin aniden yavaşlaması, ve kambur durma. Aynı zamanda parkinson hastaları çok terler, sebepsiz baş dönmeleri yaşar ve koku almada zorluk çekerler. Belli belirtiler diğer hastalıklardan dolayı da kaynaklanabilir. Fakat eğer ciddi şüpheleriniz bulunmaktaysa bir doktora görünmelisiniz.

Yorumlar

İlk yorumu siz yapın!

Yorum Yap

Lütfen adınızı giriniz!
Lütfen puan seçin!
Lütfen bir yorum yazın!

İlgili Yazılar

Korona Virüsü Aşıları Yeni Varyantlara Karşı Etkili Midir?

29 Temmuz 2022

Korona Virüsü Aşıları Yeni Varyantlara Karşı Etkili Midir?Korona virüs, Çin ülkesinde...

Alternatif Tıp Tedavi Yöntemleri

14 Haziran 2022

Alternatif Tıp Tedavi YöntemleriHomeopati, kişiye özgü uygulanabilen bir alternatif tedavi ...

Korona Virüs Aşısının Pandemiye Etkisi

9 Haziran 2022

Korona Virüs Aşısının Pandemiye EtkisiPandemi kıtalar arası yayılma özelliği olan salg...