Türkiye’de Kent ve Kentleşme

4 Nisan 2022

Türkiye’de Kent ve Kentleşme

Nüfusunun büyük bir bölümünün ticaret, sanayi ve hizmet alanında çalışan, tarımsal etkinliklerin pek olmadığı ilçeden büyük yerleşim alanlarına kent denmektedir. Ülkemizde 81 tane kent bulunmaktadır. Bunlardan 30’u büyükşehir olarak adlandırılmaktadır. 

Kentleşme ise kentsel yaşam biçimlerinin gelişimine denmektedir. Yani dar bir alana yerleşen büyük bir nüfus birikimi, yeni sosyal, kültürel ve fiziksel oluşum, daha karmaşık ilişkiler ağı, iş dallarının çeşitlenmesi, ayrıca kendine özgü bir kültürel sistemin ortaya çıkmasına denmektedir. 

Türkiye’de kent ve kentleşme oranı özellikle 1950’lerden sonra artmaya başlamıştır. Kentleşme sadece Türkiye’de değil tüm dünyada 2.Dünya Savaşı sonrası artmaya başladı. Adrese dayalı nüfus kayıt sistemleri verilerin alınması ile ülkemizde 60 senelik bir zaman dilimi içerisinde kentleşme olgusu ile karşı karşıya gelmiştir. Kırsal alanlardan şehirlere akan nüfus hareketi beraberinde halkın ekonomik, toplumsal, sosyal, kültürel ve siyasal değişimlerini de beraberinde getirdi.

Neden Kentleşme Oranı Arttı?

2.Dünya savaşına doğrudan katılmasa da Türkiye’de savaşın ekonomik, sosyal sonuçlarından etkilenmiştir. Yaşanan ekonomik krize daha fazla dayanamayan halk, kentlerde iş bulma umuduyla yavaş yavaş kırsal alandan kentte göçlere başlamıştır. Sadece ekonomik açıdan da değil aynı zamanda hastane, okul gibi hizmetlerden faydalanmak isteyen insanlarda kentlerdeki yaşamlara akın etti. Bunun yanı sıra artan nüfus oranları da kentleşme üzerinde etkisini gösterdi. Ülkemizde kentleşme oranı neden arttı ya da insanları kentlere iten nedenleri inceleyecek olursak;

  • İtici nedenler
  • Çekici nedenler
  • İletici nedenler
  • Siyasal nedenler gibi 4 farklı başlıkta ele almalıyız.

Sayı ne kadar önemli olsa da Türkiye’de kent ve kentleşme, toplumda artan sanayileşme ve ekonomik gelişmelere bağlı olarak kent sayısının artması ve bugünkü kentlerin büyümesi sonucunu doğuran toplum yapısında, artan oranda örgütlenme, uzmanlaşma, iş bölümü yapmanın da artmasıdır. Ayrıca tüm bu gelişmelerin insan davranış ve ilişkilerinin de kendine özgü değişikliklerle oluşmasıdır. 

Türkiye’de Kentleşme

Ülkemizde kentleşme 1950’lerden sonra başlamış ve çok hızlı bir şekilde artmıştır. Ancak kentleşme her bölgede aynı olmamıştır. En hızlı Marmara bölgesinde olup, yaklaşık olarak bölge nüfusunun da 4/1’i oranda olmaktadır. En az kentleşme oranı ise Karadeniz, Doğu Anadolu ve G. Doğu Anadolu bölgelerinde görülmektedir.

Yorumlar

İlk yorumu siz yapın!

Yorum Yap

Lütfen adınızı giriniz!
Lütfen puan seçin!
Lütfen bir yorum yazın!

İlgili Yazılar

Meğer Makinemizde ki Bardaklar Bu Nedenle Çiziliyormuş

21 Eylül 2023

Bulaşık makinesi, deterjanın kalitesi, çok sık yıkama yapmak, yüksek ısıda yıkamak gibi ...

Mikrodalga Fırın Hangi Amaçlar İçin Kullanılır?

19 Eylül 2023

Mikrodalga fırınlar teknolojinin ilerlemesi ile birlikte mutfaklarımızda yer almaya başlayan ...

Plüton Neden Artık Bir Gezegen Değil?

30 Temmuz 2022

Plüton Neden Artık Bir Gezegen Değil?Plüton bir cüce gezegendir. Plüton’un Amerikalı as...

Zaman Yolculuğu Mümkün Müdür?

29 Temmuz 2022

Zaman Yolculuğu Mümkün Müdür?Eski zamanlarda olsaydık bunu sorduğunuz için alay konusu o...