
Ultrason Cihazlarının Hamile Kadınlar Üzerinde Etkisi Nelerdir?
Ultrason Cihazlarının Hamile Kadınlar Üzerinde Etkisi Nelerdir?
Ultrason bebeğe ve anneye zarar verir mi sorusu hamileliğinin başında olan her kadının aklına takılan önemli bir sorudur. Bebeği koruma içgüdüsü, dışarıdan gelen her müdahaleyi sorgulatmaktadır. Ultrason, yüksek frekanslı ses dalgaları aracılığı ile insan vücudunun içinin görüntülenmesini sağlamaktadır. Özellikle hamilelik sürecinde oldukça sık başvurulan bir yöntemdir. Bebek, anne karnında bir gelişim göstermektedir. Bebekteki değişimlerin sağlıklı bir şekilde ilerleyip ilerlemediğini gözlemlemek adına ultrasona ihtiyaç olmaktadır. Özellikle bebeğin kalça, beyin ve omurga gelişiminin takip edilmesi adına ultrason önemli olmaktadır.
Bebeğe Zararlı Mıdır?
Ultrason ses dalgaları ile çalışmaktadır ve bebeğe zarar verecek bir ışın içermemektedir. Bundan dolayı ultrasonun bebeğe herhangi bir zararı bulunmamaktadır. Ultrason bebeğe ve anneye zarar verir mi sorusunun cevabı hayır olmaktadır. Gebelik sırasında yapılan ultrasonun bebeğin gelişimine bilinen bir zararı yoktur. Hamileliğin belli dönemlerinde bebeğin gelişimine bakılması önemlidir ve gerektiği durumlarda ultrason çekimi yapılmalıdır. Ultrasonun zararının olmamasının yanı sıra farklı birçok faydası olmaktadır. Erken dönemde yapılan ultrasonlar ile anne ya da bebek için herhangi bir risk durumu olup olmadığı fark edilmektedir. Bu açıdan hamilelikte ultrason yapılması anne ve bebek sağlığı için oldukça önemlidir.
Ultrasonun farklı çeşitleri vardır ve Obstetrik ultrason hamileliğin ilk haftasından itibaren yapılmaktadır. Doktor kontrolünde belli aralıklarla bu ultrason çeşidi yapılmaktadır. Bu kontroller ile konjenital anormallikler ve çoklu gebelik durumu önceden tespit edilebilmektedir. Ayrıca fetusun ve plasentanın pozisyonu da ultrason ile kontrol edilmektedir.
Ultrason Ne Sıklıkla Yapılmalı? Yapılma Sıklığı Bebeğe Zarar Verir Mi?
Ultrason bebeğe ve anneye zarar verir mi sorusundan sonra yapılma sıklığının zararlı olup olmayacağı da merak edilmektedir. Ultrason yapılma sıklığını belirleyecek olan öncelikle doktordur. Doktor gerekli gördüğü durumlarda ultrason yapmalıdır. Buna karşılık genel olarak hamileliğin ilk ayında, hamileliğin 11, 14, 18, 20, 32 ve 38. haftasında ultrason yapılmaktadır. Bu haftalar genellikle kritiktir ve hekim hamileliğin olağan akışında ilerleyip ilerlemediğini görmek istemektedir. Ultrason ses dalgaları bebeğe zararlı olmadığı için ne kadar sık yapıldığının da bir önemi yoktur. Ultrason sıklığı da bebeğe ya da anneye zarar vermeyecektir.
Yorum Yap
Sinir Sıkışması Nedir?
İlgili Yazılar
Korona Virüsü Aşıları Yeni Varyantlara Karşı Etkili Midir?
Korona Virüsü Aşıları Yeni Varyantlara Karşı Etkili Midir?Korona virüs, Çin ülkesinde...
Radyoloji Biriminin Kullandığı Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Alternatif Tıp Tedavi Yöntemleri
Alternatif Tıp Tedavi YöntemleriHomeopati, kişiye özgü uygulanabilen bir alternatif tedavi ...
Korona Virüs Aşısının Pandemiye Etkisi
Korona Virüs Aşısının Pandemiye EtkisiPandemi kıtalar arası yayılma özelliği olan salg...
Takip Edin
Yakın Zamanda Gönderilenler
