Uzayda Işık Var Mıdır?

13 Mayıs 2022

Uzayda Işık Var Mıdır?

Uzay, Dünya’nın da içinde bulunduğu ve çeşitli gök cisimlerinden oluşan, sonsuz olduğu düşünülen fakat bu konuda kesin yargılara varılamayan genişliktir.

Evren üzerinde milyarlarca yıldız, çeşitli gök cisimleri olmasına ve bu cisimlerin ışık saçmasına rağmen uzay dünyada bilim adamlarının yaptığı araştırmalar sonucunda karanlık görünmektedir. 

Güneşin çevresine yaydığı ışınlar, dünyada atmosfer içerisinde bulunan çeşitli maddelere çarptıktan sonra etrafa dağınık bir biçimde dağılırlar. Dağılan bu ışınların cisimlerden yansımasıyla ve ardından gözümüze gelmesiyle maddeleri ve renkleri net olarak ayırt edebiliyoruz. Uzay’da bu ışınları direkt gözümüze yansıtacak bir yüzey olmadığı için ışığın kaynağını ve görünen rengi doğrudan belirliyor. Bu durumda güneş aslında beyaz ama biz Dünya’dan güneşi sarı, turuncu veya kırmızı renkte görmekteyiz. Uzayın kendisinde cisimlerden oluşan bir ortam bulunmadığı için herhangi bir yansıma sonucu renkler oluşmuyor. Bunların doğrultusunda uzayın bir ışık kaynağı olmamasıyla beraber uzayın kendisinden bir ışık gelmemesiyle, beynimiz uzayı siyah olarak algılıyor. 

Uzay’da milyarlarca yıldız çevresine ışık saçtığı halde Dünya’dan gece gökyüzüne bakan birisi uzayı karanlık görmektedir. Bunun nedeni ise Olbers Paradoksu’yla açıklanmaktadır. 

OLBERS PARADOKSU 

Olbers Paradoksu, Alman astronom olan Heinrich Olbers’in 1823 senesinde yazdığı bir makaleden doğrultusunda ortaya atılan bir tezdir. Olbers’e göre evrenin sonsuzluğu içerisinde her bir çizgisel bakış doğrultusunun son noktasının her zaman bir yıldızın üzerinde sonlanacağını çıkarmaktadır. O halde bu varsayımla dünyadan gece gökyüzüne bakan bir kişinin uzayı tamamen karanlık değil de aydınlık görmesi gerekmektedir. Bu durum gerçeklikte böyle değildir ve bir paradoks yaratmaktadır. Olbers’e göre bu paradoksal durumun, evrenin statik ve sonsuz oluşundan kaynaklandığını ve bunun hatalı bir varsayım olduğunu öne sürmüştür. 

Uzayın karanlık oluşuyla ilgili paradoksal durumun en iyi açıklaması, evrenin sonsuz olmadığı ileri sürülen açıklamadır. Evren bilindiği üzere sonsuz değil yaklaşık olarak 14.7 milyar yaşındadır. Bu durumda Dünya’ya 14.7 milyar ışık yılı mesafedeki yıldızların ışığını görmekteyiz. 

DOPPLER ETKİSİ

Uzayın karanlık olmasıyla ilgili bir diğer açıklama ise ışığın dalga boyları ve frekansıyla görünmesidir. Belirli bir aralıktan küçük veya büyük herhangi bir dalga boyunda ışık görünmemektedir. Evrenin sürekli genişlediğini ve ışık saçan yıldızların bizden uzaklaştığını düşünürsek ışığın dalga boyu mesafesi değişir ve görünmez hale gelir. Bu etkiye “Doppler Etkisi” 

Yorumlar

İlk yorumu siz yapın!

Yorum Yap

Lütfen adınızı giriniz!
Lütfen puan seçin!
Lütfen bir yorum yazın!

İlgili Yazılar

KIZIL GEZEGEN MARS VE BİLİNMEYENLERİ

2 Mayıs 2023

Mars, Güneş Sistemi'nde Dünya'ya en yakın dördüncü gezegendir ve "Kızıl Gezegen" olarak da ...

DUYGULAR VE ORGANLAR ARASINDAKİ İLİŞKİ

30 Nisan 2023

İbn-i Sina (veya Avicenna olarak da bilinir), 980-1037 yılları arasında yaşamış İranlı bir ...

VENÜS'ÜN DÜNYA ETRAFINDAKİ TAM DÖNÜŞÜ

2 Eylül 2022

Venüs veya Çolpan; Güneş’e en yakın ikinci, sıcaklık bakımından en sıcak gezegendir. Gü...

Fen Bilimleri Kaç Ana Başlıkta İncelenmektedir

14 Ağustos 2022

 Fen bilimleri; insanların maddesel çevresindeki nesneleri ve olayları deneyler, buluşlar v...