
Veri Analizi Nedir?
Veri Analizi Nedir?
Yararlı bilgilere ulaşmak amacı ile sonuçlara ulaşmak için yapılan karar verme teknikleri ve analiz yöntemlerine veri analizi denilmektedir. Veri analizi, çeşitli isimlerin oluşturduğu başlıklar altında; işletme, bilim ve sosyal bilimler gibi alanlarda işe yarayan çok amaçlı görüş ve fikirlere sahiptir. Günümüz, gelişen teknoloji ve ilerleyen bilim camiasında veri analizi yöntemi işletmeler için oldukça önemli bir konuma gelmiştir.

Veri Analizi Modeli Nasıldır?
Her işletme kendi stratejik planları doğrultusunda karar verme ve bu kararı uygulamak amacıyla farklı yöntemler belirlemiştir.
- Amaçlara karar vermek: İşletme, amaçları doğrultusunda hareket ederek ilerliyor mu? veya bu sürecin ne kadarını bu şekilde ilerlemiş? Bu soruların cevabını vermek için işletmelerin planlarını kontrol etmek ve raporlarını düzenleyerek ilerlemek gerekmektedir.
- Veri toplama: Veri toplama süreci, Daha iyi modeller oluşturmak için gerekli verileri mümkün olan her yerden toplayarak daha iyi sonuçlara ulaşılmasını sağlamaktadır.
- Veri temizleme: Doğru sonuçlara ulaşmak için veri kalitesi iyileştirilmelidir. Bu nedenle süreç otomatikleştirilmelidir. Yanlış sonuçlar elde etmemek için çalışanların veri temizliği denetlemesini yaparak bunun doğruluğunu sağlaması gerekmektedir.
- Veri bilim ekibi geliştirme: Veri bilim ekibi oluştururken alanında uzman kişilerin olmasına dikkat edilmelidir. Özellikle bu hususta, altyapı mühendisleri, yazılım geliştiriciler, ELT uzmanları ve ileri düzeyde istatistik bilgisine sahip olan uzman kişilerin bu kadroda olması gerekmektedir. Kurulan bu ekibe verileri işlemek adına, otomatik sistem platformları ve ihtiyaç duyulan veri analiz platformları da oluşturulmalıdır.
- Optimizasyon ve tekrarlama: Mükemmel ve doğru sonuçlara ulaşmak için yapılması gereken şey, hedeflere tutarlı sonuçlar vermesini sağlayacak raporları sürekli olarak izlemek ve tekrarını sağlamaktır. Tekrar eden süreçteki bilgiler doğru hedeflenen sonuçlara ulaştıracaktır.
Veri Analizinin Zorlukları
Bilimde oluşan veri katmanları oldukça fazladır. Tüm bunlar veriye ulaşmada kolaylık sağlarken aslında bu durum o verinin doğruluğu açısından da veri analistlerini zorluğa sürüklemektedir. Tüm verilerin ele alınması, bulunması ve işlenerek sunumunun yapılması kolay bir iş değildir. Bu durumun getirdiği zorluklar da vardır. Bunlardan biri de, günümüzdeki geleneksel mimariler ve altyapılar büyük ölçüdeki veri üretimini idare edememektedir. Karar vericiler de bu kısımda eylemin ne kadar uzun sürdüğünü tahmin edebilir kıvama gelmişlerdir. Veri yönetimi, karar vericileri ve müşteri potansiyeline daha akılcı ve sistematik bilgiler sunmayı hedefleyerek yaşanılan sorunun üstesinden gelmeye çalışırlar. Veri analizini anlamak ve yorumlayarak hareket etmek ciddi bir süreçtir bu yüzden bunu ileri seviyede anlayabilen kişilere danışılarak işletmeniz adına kesin ve işinize yarayacak önemli kararlar alabilirsiniz.
Yorum Yap
Felsefede Hedonizm Düşüncesi Nedir?
KIZIL GEZEGEN MARS VE BİLİNMEYENLERİ
İlgili Yazılar
KIZIL GEZEGEN MARS VE BİLİNMEYENLERİ
Mars, Güneş Sistemi'nde Dünya'ya en yakın dördüncü gezegendir ve "Kızıl Gezegen" olarak da ...
DUYGULAR VE ORGANLAR ARASINDAKİ İLİŞKİ
İbn-i Sina (veya Avicenna olarak da bilinir), 980-1037 yılları arasında yaşamış İranlı bir ...
VENÜS'ÜN DÜNYA ETRAFINDAKİ TAM DÖNÜŞÜ
Venüs veya Çolpan; Güneş’e en yakın ikinci, sıcaklık bakımından en sıcak gezegendir. Gü...
Fen Bilimleri Kaç Ana Başlıkta İncelenmektedir
Fen bilimleri; insanların maddesel çevresindeki nesneleri ve olayları deneyler, buluşlar v...
Takip Edin
Yakın Zamanda Gönderilenler
