Yapay Zeka Nedir? Kullanım Alanları Nerelerdir? 

3 Kasım 2021

Yapay Zeka Nedir? Kullanım Alanları Nerelerdir? 

Yapay Zeka Nedir? Kullanım Alanları Nerelerdir?  sorularının cevaplarını bu yazımızda bulacaksınız. Yapay Zeka, makinelerin, teknolojik aletlerin deneyimleme yoluyla öğrenmesi ve yeni girdilere uyumunun kontrolünün yapılarak insanların yapmış olduğu görevlerin makinelerce yapılmasını sağlar. Kendi kendine giden arabalar, robot süpürgeler insan eliyle yapılabilen özelliklerin yapay zekalar tarafından yapılmasına en güzel örneklerden bir kaç tanesi bunlardır. Daha bir sürü örnek vermemiz mümkündür. Dil çevirileri, İnsanlar arasındaki dilden kaynaklı etkileşim sorunları dil çeviri uygulamaları sayesinde rahatlar. Bunlarda birer yapay zeka ürünleri örnekleridir. Yeni karşılaşacakları durumun tanımlanarak, görevin tanımlanması ile insan yerini tutan aletler yapmak mümkündür. Yapay zeka kavramı tarihte ilk kez 1956'da ortaya çıktığı biliniyor,, ancak yapay zeka, artan veri hacimleri, gelişmiş algoritmalar ve hesaplama gücü ve depolama alanındaki  yapılan gelişmeler ve iyileştirmelerle  günümüzde daha da ilgi çeken kullanılan hale geldi. 1950 yıllarında yapılan  araştırmalar ile  problem çözme ve sembolik yöntemler üretme  gibi konulara dair araştırmalar yapıldı. 1960 yıllarında ise ABD Savunma Bakanlığı Yapay Zeka çalışmalarına ilgi duydu ve insan akıl yürütmesine benzer teknolojik aletler yapabilmek için  bilgisayar eğitimi almaya başladılar.  Bunun sonuçlarında 2003 yılında akıllı asistanlar üretmeye başladılar. Bu çalışmalar sonucunda bilgisayar sistemlerinde kullanılan otomasyon sistemleri, akıllı karar verme sistemleri gibi sistemler üretilmeye başlandı. Günümüzde insanlığın hizmetine sunuldu.

 

 

Yapay Zeka Kullanım Alanları

Ses tanıma:  Bilgisayarların sesleri tanıması için mikrofon ve sesler dijital hale getirilerek frekanslar söz konusudur. Bu frekanslar sayıya dönüştürülür. Sayıya dönüştürülen yapı yapay zeka tarafından tanınır, anlaşılır ve cevap oluşturulur. 

Görüntü işleme: Çekilen görüntüler dijital hale getirilerek piksellerden, kodlara dönüştürülür bu kodlar ile yapay zeka algoritmaları kurulur.  Yapay zeka bu kodları yorumlayarak işlemlerini gerçekleştirir. 

Doğal dil (lisan) işleme: Yapay zekanın en çok zorlanılan alanlarından biridir. İnsan ve bilgisayar ilişkisini en üst seviyeye  çıkarmak ya da farklı dilde konuşan insanlar arasındaki etkileşimi arttırmak için bazı çözümler üretir. Yazım hatalarının düzeltilmesinden, otomatik dil çevirileri gibi örnekler bu sistemlere en büyük örneklerdendir.

Muhakeme: Muhakeme, birbirine karşı karşıt savları olan iki farklı düşünceye sahip kişileri dinleyerek sonuca yargıya varmaktır. Yapay zeka,  bu özelliği sayesinde çeşitli bilgileri alarak yorumlar ve sonuca varır.  Örneğin, https://www.coksatanbilgiler.com/index sitesinde mevcut bilgiler ışındaki bilgileri işleyebilir ve bir yargıya varabilir.

Yapay Zekanın Bazı  Kullanım Alanları

  • Siber güvenlik ve savunma sanayi
  • Sesli asistanlar
  • Dil çevirileri
  • Öneri sistemleri
  • Navigasyon
  • Sosyal güvenlik
  • Sağlık hizmetleri
  • e-Ticaret
  • Yardımcı robot uygulamaları

Yorumlar

İlk yorumu siz yapın!

Yorum Yap

Lütfen adınızı giriniz!
Lütfen puan seçin!
Lütfen bir yorum yazın!

İlgili Yazılar

KIZIL GEZEGEN MARS VE BİLİNMEYENLERİ

2 Mayıs 2023

Mars, Güneş Sistemi'nde Dünya'ya en yakın dördüncü gezegendir ve "Kızıl Gezegen" olarak da ...

DUYGULAR VE ORGANLAR ARASINDAKİ İLİŞKİ

30 Nisan 2023

İbn-i Sina (veya Avicenna olarak da bilinir), 980-1037 yılları arasında yaşamış İranlı bir ...

VENÜS'ÜN DÜNYA ETRAFINDAKİ TAM DÖNÜŞÜ

2 Eylül 2022

Venüs veya Çolpan; Güneş’e en yakın ikinci, sıcaklık bakımından en sıcak gezegendir. Gü...

Fen Bilimleri Kaç Ana Başlıkta İncelenmektedir

14 Ağustos 2022

 Fen bilimleri; insanların maddesel çevresindeki nesneleri ve olayları deneyler, buluşlar v...