
Yapay Zekanın Sektörel Kullanımı
Yapay zekâ, geçmişi Turing makinelerine dayanan ve bolca analiz yapılarak oluşturulan sistemdir. Bir bilgisayarın ya da bilgisayar aracılığıyla kontrol edilebilen bir makinenin bir canlıya benzer şekilde hareket etmesine yapay zekâ denir. Gün geçtikçe daha ileriyi vaat eden yapay zekâ sistemlerinin canlılar gibi düşünmesi, eğitilmesi ve kendi kendine öğrenebilmesi hedeflenir. İnsan beyninin çalışma fonksiyonlarını benzer şekilde dijitalleştiren yapay zekâ, bilgisayar üzerine kurulan algoritma sistemleri sayesinde analiz kabiliyeti elde eder. Bu sayede karışık problemleri çözerek ses tanıma, görüntü işleme ya da sanal asistanlık yapma gibi görevleri başarıyla yerine getirebilir. Makinelere çeşitli algoritmalar kullanılarak programlama yapılır, sistemler test edilir ve hata payı düşük olan güvenli yapılar kurularak problemler çözülür. Sağlık, savunma sanayi, eğitim, dijital pazarlama ve reklamcılık yapay zekanın kullanıldığı sektörlere örnektir.
Yapay Zekanın Kullanım Alanları Nelerdir?
İnsan faktörünü azaltan ve çalışma eforunu düşüren yapay zekâ sistemleri, pek çok maliyeti ortadan kaldırdığından dolayı şirketlere maddi kazanç sağlar. Bu sistemler belirli algoritmalar üzerine kurulduğundan hata yapma riski azdır. Güvenilir olan yapay zekalara pek çok sektörde rastlamak mümkündür. Yapay zekanın sıklıkla kullanıldığı alanlara otonom arabalar, sanal asistanlar, reklam ve pazarlama ajansları, müşteri hizmetleri destek botları, oyunlarda komut veren botlar, müzik öneri uygulamaları, akıllı ev teknolojileri, hastanelerde teşhis koymaya yarayan cihaz ve aletler örnek olarak verilebilir.
Günlük hayatında oyun oynayanların sıklıkla karşılaştığı sanal rakipler birer yapay zekâ teknolojisidir. Yapay zekâ oyun ile ilgili çeşitli kriterleri değerlendirerek karşı tarafa göre en uygun hamleleri yapar. Bunun yanı sıra yine internette dolaşırken bolca karşımıza çıkan reklamlar da yapay zekâ algoritması ile kurulur. Google AdSense ve benzeri firmalar arama motorunda yapılan geçmiş aramaları değerlendirerek çeşitli analizler yapar. Bu analizlerin sonucunda daha önce ziyaret ettiğiniz, sizler de satın alma isteği uyandırabilecek, ilgi alanınıza yatkın olan ve dikkatinizi çekebilecek reklamları belirli aralıklarla karşınıza sunar. Aynı zamanda sanal asistan ve müşteri hizmetleri destek botu olarak kullanılan yapay zekâ sistemleri sektörde pek çok firmanın işlerini kolaylaştırmaktadır. Bazı dönemlerde firmalara gelen yoğun talepler sonucunda çalışanlar yetersiz kalabilmekte ya da sık sık benzeri sorunlar ile karşılaşılabilir. Bu ve benzeri problemlere karşı yapay zekâ teknolojisi kullanılarak üretilen müşteri destek botu hizmeti vardır. Bu sistem sayesinde günün her anında müşteriler akıllarına takılan soruları sorabilir ve firmalar hakkında daha detaylı bilgiye ulaşabilirler.
Yorum Yap
Hafızanın Sınırı Kaçtı?
KIZIL GEZEGEN MARS VE BİLİNMEYENLERİ
İlgili Yazılar
KIZIL GEZEGEN MARS VE BİLİNMEYENLERİ
Mars, Güneş Sistemi'nde Dünya'ya en yakın dördüncü gezegendir ve "Kızıl Gezegen" olarak da ...
DUYGULAR VE ORGANLAR ARASINDAKİ İLİŞKİ
İbn-i Sina (veya Avicenna olarak da bilinir), 980-1037 yılları arasında yaşamış İranlı bir ...
VENÜS'ÜN DÜNYA ETRAFINDAKİ TAM DÖNÜŞÜ
Venüs veya Çolpan; Güneş’e en yakın ikinci, sıcaklık bakımından en sıcak gezegendir. Gü...
Fen Bilimleri Kaç Ana Başlıkta İncelenmektedir
Fen bilimleri; insanların maddesel çevresindeki nesneleri ve olayları deneyler, buluşlar v...
Takip Edin
Yakın Zamanda Gönderilenler
