
Yevgeni Zamyatin 'in Biz İsimli Kitabındaki Kurgusal Dünya
Yevgeni Zamyatin 'in Biz İsimli Kitabındaki Kurgusal Dünya
Yevgeni Zamyatin 'in Biz adlı eserindeki kurgusal dünya, 1920 yılında Britanya’da basılmış her devre hitap edecek mükemmel bir distopya örneğidir. Yazar öyle bir kurgusal dünya çizmiş ki 26.yy. Değil de geleceğe ayna tutuyor gibidir. Yazarın bu kurgusal dünyası ilk yazıldığı yıllarda o kadar çok eleştiri almıştır ki yazarın ana dili olan Rusçada yayımlanmadan İngilizceye çevrilmiştir. Orijinal dili ile yayımlanması 1952’lerde ancak mümkün olmuştur. 1988’lere kadar Sovyet Rusya’da orijinal dili ile yayımlanmamıştır. Ülkemizde ise 2012 yılında çevrilerek okunmuştur.
Yevgeni tarafından oluşturulan bu kurgusal dünya Yeni Cesur Dünya ve 1984 gibi distopik kitap örneklerinden çok çok önce basılmasına rağmen maalesef hak ettiği değeri bulamamıştır. Ancak 1980’ler sonra büyük bir çıkış yakalamış ve kendisinden sonra çıkan bu kitaplarında bu eserden ilham alınarak yazıldığı söylentileri çıkmıştır. Peki, Yevgeni Zamyatin 'in Biz adlı eserindeki kurgusal dünya nasıldır ve devri nasıl etkilemiştir?
Yevgeni’ nin Kurgusal Dünyası
26.yy’ da geçen bu romana göre hiç kimsenin bir mülkiyet hakkı bulunmaz, her şey belli çizgiler halinde belirtilmiş ve bu çizgiler asla ihlal edilemez. İnsanlar şeffaf cam odalarda yaşamaktadır ve cinsellikte dâhil olmak üzere her şey belirli kurallar dâhilinde yapılmaktadır. Kitabın en çok dikkat çeken yeri duygusuzluğun yüceltildiği ve insanların bir ismi dahi olmadan yaşamalarıdır. İnsanlara numaralar ile isim verilmektedir. Dışarıdan bakıldığında yazıldığı dönem belki de imkânsız olarak düşünülse de aslında zamanla devletler tarafından bu tarz yaşantılar halka dayatılmaya çalışılmıştır. Örneğin; Stalin’in Sovyet Rusya’sı, Hitler’in Almanya’sı vs. Örnek gösterilebilir.
Yevgeni aslında bir gemi mühendisidir ve bu kitapta kendisi tarafından yazılan tek eser olarak bilinmektedir.
Biz adlı eser 21.yy. da yazılmış ancak geleceği çok yakından görmüş gibi ele alınmıştır. Kendisinden sonra gelen diğer tüm distopik eserler için bulunmaz nitelikte eşsiz bir örnek oluşturmuş. Yazar bu kurgusal dünya da o dönemki hükümeti, devleti o kadar ağır eleştiriler ile sorguluyor ki yasaklanması gayri tabi olarak görülmüş.
Kurgusal Distopik Roman, Biz
Yevgeni Zamyatin 'in Biz adlı eserindeki kurgusal dünya adlı eserde bizlere neler olup bittiğini adı D-503 adlı bir kahraman anlatmaktadır. D-503 bir günlük tutmakta ve yaşanılanları buraya yazmaktadır. Yaşadığı toplumda bilim, irfan ve medeniyet en üst sınırda ancak bu toplumda insanın bir adı, sanı yok. Herkese bir numara verilmiştir ve robot gibi bir yaşam sunulmuştur. Doğa ve diğer şeyler yasaklanmış, hükümet insanları bunlardan koparmakla da kalmıyor ayrıca doğayı bir düşman gibi de görmelerini sağlıyor. Bu kurgusal dünyada herkesin kendisine ait bir görevi var görev dışına çıkmak kesinlikle yasak. İnsanlar şeffaf odaların olduğu evlerde yaşıyor ve yaptıkları her şey tek tek izleniyor. İnsana verilen en temel içgüdü; cinsellik bile sadece belirli saatlerde ve yalnızca belirli insanlara verilmektedir. Ancak bu esnada cam duvarlar kapanıyor ve mahremiyet verilen tek an da bu oluyor.
Dışarıdan huzurlu, mutlu bir hayat olarak görülse de aslında mutsuzluğun, bencilliğin, tepkisizliğin bir örneğini bize sunuyor.
Yorum Yap
Edebiyat Dünyasının Gizli Hazineleri
İlgili Yazılar
William Shakespeare’in Ünlü 10 Tragedyası
William Shakespeare’in Ünlü 10 TragedyasıWilliam Shakespeare’in Ünlü 10 Tragedyası Ort...
Aldous Huxley’in Cesur Yeni Dünya Kitabındaki Eşsiz Atmosfer
Aldous Huxley’in Cesur Yeni Dünya Kitabındaki Eşsiz AtmosferCesur Yeni Dünya, MS 2450 yıl...
AYDINLANMA ÇAĞININ ÖNCÜLERİNDEN OLAN YAZARLAR JOHANN WOLFGANG VON GOETHE KİMDİR? EN BİLİNEN ESERLERİ NELERDİR?
AYDINLANMA ÇAĞININ ÖNCÜLERİNDEN OLAN YAZARLAR JOHANN WOLFGANG VON GOETHE KİMDİR? EN BİLİNEN...
Takip Edin
Yakın Zamanda Gönderilenler
